Herstart Suriname Times Mall

De Suriname Times Mall (STM), op de hoek van de Dominee- en Steenbakkerijstraat in het centrum van Paramaribo, bereidt zich voor om op het moment waarop de Covid-noodtoestand wordt opgeheven weer volop aan de slag te gaan. Net als menig ander bedrijf is Times Mall zwaar getroffen door de noodtoestand teweeggebracht door Covid-19. De omzet is met ruim 70% afgenomen.

Nieuw business concept

Manager Manuel Enjoem (zie foto hieronder) van de vennootschap: ‘Wij leggen ons onder andere toe op groot- en kleinhandel, het hotelwezen, kooptoerisme en het verhuren van winkelunits. Wij zijn bezig een uitgebreid nieuw- aangepast business concept te creëren. Wij zijn door de pandemie uit ons evenwicht gebracht maar niet gevloerd. Als de storm voorbij is zullen wij weer opveren, een herstart maken en nog beter dan voorheen een bijdrage leveren aan de economische bedrijvigheid. De terugval en lockdowns zijn benut om een nieuw- aangepast meerjaren bedrijfsplan samen te stellen en uit te voeren.’

Kooptoerisme

‘Times Mall heeft vanaf 1919 tot het moment waarop Covid-19 de wereld overweldigde met succes kooptoerisme bedreven. In dit kader deden zeker 30.000 Cubanen, voornamelijk micro-ondernemers Suriname aan. Zij kwamen af op speciale aanbiedingen en koopjes en reisden af en aan om dingen te kopen, hun voordeel te halen en aan dagrecreatie te doen.’

Cubanen blijven geïnteresseerd 

‘Het is goed zakendoen met de Cubanen. Vrijwel alles gaat handje contantje. Times Mall en Suriname hebben goed verdiend aan het kooptoerisme. Wij zijn ervan overtuigd, dat als Covid-19 is bedwongen de deuren weer open zullen gaan. De Cubanen en andere geïnteresseerden zullen blijven komen.’

Voorbereidingen

‘Times Mall zit niet stil. Wij bereiden ons voor om als de situatie zich heeft genormaliseerd energievol door de stoten en succes te boeken. Er is in samenspraak met de aandeelhouders, deskundigen, relevante instelling en personen een meerjarig bedrijfsplan samengesteld om de beoogde verbetering te bewerkstelligen.’

Vleugels uitslaan naar Frans-Guyana

‘Om meer te halen uit de buurlanden en de Caribische Regio zullen wij onze vleugels verder uitslaan naar de regio, te beginnen met Frans-Guyana. Voordat de slechte tijden aanbraken kon men dagelijks vooral gedurende weekeinden shoppende Frans-Guyanezen waarnemen in de straten van Paramaribo. Zij kwamen individueel op bezoek. Times Mall beijverd zich nu om deze bezoekers in georganiseerd verband hiernaartoe te halen.’

Guyana

‘Kooptoerisme is niet door Times Mall uitgevonden. Het heeft altijd bestaan. Ook Surinamers doen aan kooptoerisme in het buitenland. In het verleden kwamen de Guyanezen met dit doel naar Suriname. Deze vorm van handel met de Guyanezen is de laatste tijd afgenomen. Dit buurland maakt nu een toename van dergelijke groothandel mee.’

Investering

‘Times Mall werkt en investeert niet alleen in de bijkomende Franse bedrijvigheid, zij ziet zich ook gedwongen om aandacht te besteden aan de fysieke conditie van het Times Mall gebouw, die wordt ondermijnd door de gebrekkige lozing en andere ondergrondse problemen waarmee de hele binnenstad te kampen heeft.’

Harde dobber

‘Hotel Times Mall vraagt ook de nodige aandacht. Het hele complex vraagt om een facelift. Een gebouw vraagt om bewoning. Er moet in geleefd worden. Als het voor langere tijd gesloten blijft is het verval schrikbarend. Wij hebben een harde dobber aan de herstart maar prijzen ons gelukkig met onze aandeelhouders, zaken en financiële partners die inzien, dat de zaak stevig aangepakt moet worden’, aldus manager Enjoem van Suriname Times Mall.

HD

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: