Taxichauffeur Mantje: ‘A taxi hossel kon tranga !’

‘A taxi hossel kon tranga!’, zo verwoordt Mantje Moestar kernachtig de situatie van de straat taxichauffeurs. De slechte economische situatie in het land en de Covid-19 situatie ziet Mantje als belangrijkste redenen. Doordat alles duur is geworden zijn mensen behoorlijk gaan bezuinigen of kunnen het niet meer permitteren een taxi te nemen. Vanwege Covid gaan mensen ook minder de straat op.

Mantje rijdt al bijkans 20 jaar taxi. Daarvoor heeft hij als militair in het Nationaal Leger gediend. Hij zat er vanaf de begin jaren ’80 en heeft de binnenlandse oorlog van heel nabij meegemaakt. Vanaf hij uit het leger is afgezwaaid heeft hij taxi gereden. Voor hem was dat het meest voor de hand liggende optie om in zijn levensonderhoud en dat van zijn vrouw en twee kinderen te voorzien. Zijn kinderen zijn ondertussen volwassen geworden en zijn het huis uit. Hij is fulltime taxichauffeur. Hij rijdt taxi met zijn eigen auto.

Straattaxi

Mantje rijdt de zogeheten straattaxi. Dat zijn taxi’s die meestal nabij een drukke plek in de stad of elders post vatten. Mantje zijn vaste locatie is nabij bar/restaurant Petisco aan de Anamoestraat. Deze buurt staat alom bekend om de grote Braziliaanse gemeenschap, de hotelletjes, bars en restaurants. Het is een van de plekken in Paramaribo waar Braziliaanse goudzoekers neerstrijken en zich verpozen als ze van de goudvelden in het binnenland komen. Meestal om voorraden en materialen te kopen. Op de plek waar Mantje zich met zijn taxi auto ophoudt staan nog zes andere taxichauffeurs. De onderlinge verstandhouding is goed.

Zijn clientèle bestaat voornamelijk uit Brazilianen, hoewel hij ook zijn gewone Surinaamse klanten heeft. Door de Covid-situatie is er heel weinig beweging van goudwerkers van en naar het binnenland. Dat heeft een behoorlijk negatieve invloed op zijn taxi-hossel. In een normale situatie rijdt Mantje 8 tot 9 ritten per dag. De laatste tijden moet hij blij zijn als hij 2 of 3 ritten te rijden heeft. Een gewone rit van zijn standplaats naar de binnenstad kost gemiddeld SRD 40 tot SRD 45. Zijn dag is gedekt als hij bijvoorbeeld een zakenrit krijgt, want dan zijn de tarieven SRD 80 tot SRD 90 per uur. Door de Covid-situatie zijn zakenritten nu een zeldzaamheid.

Benzine en smeermiddelen

De benzineprijs en prijzen van smeermiddelen, banden en onderdelen vormen de grootste problemen voor de taxi man. Ook de vele filevorming in het verkeer maakt dat het langer duurt om een rit af te werken. De tijd die je daarmee verliest had je misschien een andere rit gevonden, zegt hij. Hoewel de taxi-hossel zwaar is probeert Mantje het plezierige van zijn werk erin te houden. Mensen rondrijden, over straat zijn, plekjes zien en een babbeltje houden is voor hem de kiek.

Minder is het wanneer klanten hem bedonderen. Ze vragen je om ze naar een plek te brengen, stappen uit met de mededeling even te wachten, om na een half uurtje niets meer van ze te vernemen. ‘Het is een of twee keer met me gebeurd’, zegt hij. Dat is het risico. Straattaxi rijden heeft zijn risicovolle kanten. Je weet niet wie in je auto stapt en als er iets gebeurd is dat ook moeilijk te achterhalen.

Mantje zegt zich liever niet aan te sluiten bij de zogeheten garage taxi. Daar dien je te houden aan een tijdrooster. Op deze leeftijd wil ik mij minder verplicht voelen, zegt hij.  Mantje hoopt dat de huidige economische crisis in het land gauw overwonnen wordt. Mensen hebben het zeer moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen. Over Covid-19 zegt hij dat mensen zichzelf en anderen moeten beschermen door zich te laten vaccineren.

SS

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: