‘Het leven wordt met de dag moeilijker’

‘Het leven wordt met de dag moeilijker voor mensen met weinig inkomsten of geen inkomsten’, zegt Deston, een burger, in gesprek met Dagblad Suriname. Hij is een alleenstaande vader en benadrukt dat zijn salaris maandelijks bijna niets meer betekent.

‘Ondanks ik twee salarissen ontvang zie ik het soms helemaal niet zitten. Naast het aflossen van het erf en het bouwen heb ik ook nog de kosten van verzekering, voeding, betalen voor vervoer, kleding en nog veel meer. Soms zit ik na het werk langs de Waterkant met het hoofd in mijn handen en biddend dat het goed komt voor mij en mijn drie kinderen. Dankzij mijn moeder hoef ik niet voor oppas te betalen, maar haar gezondheid is ook niet helemaal best. Als enig zoon betaal ik ook die kosten’, zegt Deston. ‘Nadat ik mijn vrouw heb verloren, probeer ik mijn uiterste best te doen mijn moeder naast mij te hebben. Het verlies van nog iemand gaat mij helemaal verzwakken.’

Ook Loreen geeft aan, dat het zwaarder is geworden vergeleken met de afgelopen jaren. Zij zegt dat ondanks dat  een ander werk heeft er toch belemmeringen zijn om te verdienen. Van schoolbus chauffeuse is zij nu onderneemster geworden.

‘Ik verkoop spullen vanuit het buitenland en doe ook online bestellingen. Daarnaast verkoop ik vis en garnalen’, zegt Loreen. ’Doordat er geen fysieke school is, werd ik genoodzaakt iets anders te doen om geld naar binnen te brengen.’

Haar man die ook een schoolbus reed is nu monteur. Loreen stelt, dat ze genoodzaakt werd haar busje te verkopen om de achterstallige lasten af te lossen. ‘Mijn man heeft zijn bus gehouden, maar in nood gaan wij die ook moeten verkopen. De verkoop gaat ook slap en de bestellingen komen niet optimaal binnen. Je begrijpt dat alles duur is geworden en goedkoop kan ik ook niet zijn. Maar, ik blijf hopen dat het goed komt’, aldus Loreen. ‘

Zaken moeten echt goed onderzocht en bekeken worden. Die eenmalige pakketten voor mensen in nood betekent veel, maar is geen bestendige hulp. Uiteindelijk blijven de problemen zich ophopen. Enige wat er gedaan kan worden is de veranderingen brengen als beloofd.’

TM

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: