Gajadien in reactie op voorstel Brunswijk: ‘Niemand weet nog hoeveel olie gevonden is’

Brunswijk wil olievondsten te gelde maken

Vicepresident Ronnie Brunswijk is afgelopen week met een voorstel gekomen om een deel van de olievondsten voor de kust alvast te gelde te maken om verlichting te brengen in de heersende nood in de samenleving. Op social media gaat sinds enkele dagen een video-clip rond waarin de vicepresident het voorstel doet. ‘Oen kan no ab’ olie, dan a volk e pina’, zo zei hij.

Hij zou tegen de president gezegd hebben, dat de regering alles moet doen om uit de huidige financiele nood te geraken. Volgens hem zou desnoods een van de oliebronnen gebruikt kunnen worden om met derden te praten over deelname daarin in ruil voor finananciele middelen. ‘Laten we zo alvast geld voor het volk binnenhalen’, zei hij.

Verheldering gevraagd

Asiskumar Gajadien, leider van de VHP-fractie in de Nationale Assemblee, zegt desgevraagd tegenover Dagblad Suriname, dat hij in de marge van de aan de gang zijnde begrotingsbehandeling een kort onderhoud had met de vicepresident hierover. Gajadien zegt om opheldering gevraagd te hebben. De VHP-fractieleider stelt uit dit onderhoud te hebben begrepen, dat wat Brunswijk in essentie tracht te verwoorden is, dat de regering meer naar de mogelijkheden moet gaan kijken van onze natuurlijke hulpbronnen. Hij noemde inderdaad olie, maar dat zou als voorbeeld bedoeld zijn.  

Volgens Gajadien weten we op dit moment nog niet eens de hoeveelheid olie die er gevonden is. De oliemaatschappijen zijn thans doende middels ‘appraisal’ boringen dat vast te stellen. Er is wel olie gevonden, maar niemand weet nog de hoeveelheid. Op basis van de bevindingen van de ;appraisals’ gaan de oliemaatschappijen pas een finaal besluit nemen over hun uiteindelijke investeringen om tot olieproductie te kunnen komen. De Final Investment Decision (FID) gebeurd pas ergens volgend jaar.

Eerder schreef Dagblad Suriname, dat Suriname een production sharing overeenkomst heeft met Apache Oil. Die overeenkomst voorziet erin dat Suriname de optie heeft om zich voor 20 procent in te kopen in olieproductie. De inkomsten van Suriname uit de olie- en gasindustrie bestaan uit belastingen en royalties. De 20 procent aandelen optie in de olieproductie biedt mogelijkheden voor meer inkomsten.

Het Assembleelid Edward Belfort (ABOP) heeft eerder in gesprek met Dagblad Suriname ook gewezen op de mogelijkheden voor meer inkomsten uit de natuurlijke hulpbronnen. Hij noemde specifiek de hout- en goud sector. Volgens hem loopt het land door gebrekkige controle miljoenen dollars aan inkomsten mis. Met een betere en effectievere regulering en controle kan het land meer inkomsten halen uit de exporten.

Ook in het parlement hebben vooral assembleeleden van de NPD gewezen op de mogelijkheden voor meer inkomsten voor het land uit de sectoren hout, goud en visserij. Ze zien deze meer inkomsten als alternatief voor de gang naar het IMF. De maatregelen zoals het IMF voorstelt en in het Herstelplan zijn opgenomen zijn volgens de NDP fractie heel rigiede. De bevolking kan de gevolgen van de voorgestelde maatregelen in het HP absoluut niet aan. Vooral het sociaal paragraaf van het Herstelplan vinden ze zwak en de daarin opgenomen steunmaatregelen voor de bevolking niet voldoende.

SS

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: