Nederlands onderzoek: Covid-besmet persoon in vliegtuig risico voor passagiers 3 rijen voor en achter

Minister Ramadhin: ‘Met invoering bewijs van vaccinatie en negatieve Covid-test voor reizigers wordt risico op Covid in vliegtuig voorkomen’

Als iemand die corona onder de leden heeft in een vliegtuig zit, zouden de mensen in de drie rijen ervoor en erachter het virus kunnen oplopen. Die kans is echter laag: slechts in 1 op 1.800 gevallen wordt een medepassagier daadwerkelijk ziek, aldus onderzoekers van het Nederlands Lucht-en Ruimtevaartcentrum (NLR) en het RIVM. Mensen lopen volgens hen meer risico in ongeventileerde ruimtes die even groot zijn.

Het NLR en het RIVM hebben het besmettingsgevaar voor passagiers op vluchten onderzocht in opdracht van minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur). Ondanks het lage risico, blijft het echter nodig om op lange afstandsvluchten een mondmasker te dragen, omdat het risico op besmetting op lange vluchten groter wordt.

Reizigers uit oranje gebieden moeten zich een of twee keer laten testen voordat men aan boord gaat. Dat neemt al een grote kans op besmetting aan boord weg, aldus de onderzoekers. 

Het NLR en RIVM hebben gekeken wat er gebeurt als er onverhoopt toch een passagier in het toestel zit die corona heeft, vanuit de situatie dat iedereen een mondkapje draagt.

Onderzoek met poppen

Naast een uitgebreide literatuurstudie hebben de onderzoekers met poppen aan boord van een Airbus A320, Boeing 737 en Boeing 787 metingen verricht. Een van de poppen fungeerde als de besmette passagier, die besmet was met het coronavirus. Hiervan zijn simulaties verricht in verschillende opstellingen. ‘Uit de simulaties en metingen is gebleken dat in drie rijen voor en achter de besmette passagier het gemiddelde risico op een coronabesmetting door inademing van virusdeeltjes in aerosolen relatief laag is en bijvoorbeeld lager dan in ongeventileerde ruimtes van dezelfde afmetingen’, zegt de minister in een brief aan De Tweede Kamer.

Drie rijen

De kans is 1:1800 om als medepassagier corona op te lopen middels inademing van de virusdeeltjes die verspreid worden door de besmette passagier. Hoe verder men weg zit van de besmettingsbron, hoe kleiner het risico op eventuele besmetting. Daarom gaat de onderzoekers vanuit dat passagiers die verder dan drie rijen verwijderd zitten van de besmettelijke passagier geen risico lopen. De onderzoekers schatten dat tussen de 2 en 44 kruisvluchten de aanwezigheid van een ‘reguliere’ besmettelijke passagier mogelijk resulteert in ten minste 1 geval van Covid-19.

De minister vindt de huidige maatregelen tegen eventuele besmetting afdoende in relatie tot het risico op besmetting. ‘Reizigers uit hoog risicogebieden moeten een pcr-test doen, plus nog een sneltest voor reizigers uit zeer hoog risicogebieden. Zonder deze test mogen reizigers niet aan boord. Verder is er een quarantaineplicht voor reizigers uit gebieden met een hoge besmettingsgraad, plus nog het inreisverbod.’ Al eerder bleek uit cijfers dat veruit de meeste coronabesmettingen in de eigen omgeving plaatsvinden.

‘Reisbeleid dusdanig aangepast dat besmetting in vliegtuig niet mogelijk is’

In een reactie zegt minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid in gesprek met Dagblad Suriname: ‘In het verleden was het inderdaad zo dat er een protocol was, dat wanneer iemand besmet is in het vliegtuig, dat de reizigers op de eerste twee rijen stoelen voor en achter in quarantaine zouden moeten. Het reisbeleid is nu dusdanig dat je moet vaccineren en je moet een negatieve Covid-test (PCR-test) hebben. Daarmee verhinder je ook de kans dat iemand überhaupt positief is. Wat er ook moet gebeuren is dat indien iemand gedurende een vlucht Covid-19 symptomen ontwikkelt, dat de vliegmaatschappij is geïnstrueerd om de achterste rij stoelen vrij te houden voor verdachte gevallen.’

De redactie van Dagblad Suriname heeft getracht ook een reactie te krijgen van SLM-directeur Paul de Haan op de vraag, of het Nederlands onderzoek wellicht aanleiding geeft om de ‘indeling’ van passagiers op SLM-vluchten aan te passen. De Haan was vooralsnog niet bereikbaar voor een reactie.

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: