Ronaldo de redder van Portugal in 2-2 match tegen Frankrijk

Duitsland niet verder dan 2-2 tegen Hongarije

Cristiano Ronaldo (36) was woensdagavond 23 juni in de Puskas Arena in de Hongaarse hoofdstad Boedapast de reddende engel voor de Portugezen met zijn tweede raak geschoten strafschop van de avond en zijn 109e goal voor Portugal. Frankrijk pakte na de spannende ontknoping in poule F – 2-2 – de groepswinst en Duitsland eindigde als tweede, nadat het na twee keer op achterstand kwam in München en uiteindelijk nog met 2-2 gelijk speelde tegen Hongarije. 

Portugal gaat als één van de vier beste nummers drie eveneens door in het toernooi. De Europees kampioen van 2016 neemt het in de achtste finale op tegen België. Regerend wereldkampioen Frankrijk gaat in Boekarest aantreden tegen Zwitserland.

Het werd in de Puskás Aréna in Boedapest, waar alle 67.000 stoeltjes weer bezet waren, een avond waarin Karim Benzema en Cristiano Ronaldo de hoofdrolspelers werden. De oud-teamgenoten van Real Madrid liepen na de eerste helft samen lachend richting de kleedkamer. Ze hadden duidelijk het besef dat alle voetballiefhebbers hun ogen gericht hadden op de ontknoping in poule F, waarin het nog alle kanten op kon.

Gedurende de avond wisselden de landen veelvuldig van plekken, maar uiteindelijk kwam alles goed voor de drie toplanden. Het dapper strijdende Hongarije stond slechts zes minuten (!) op achterstand in deze poule, maar eindigt uiteindelijk als vierde en moet het toernooi verlaten. 

Na ruim een kwartier was de eerste grote kans voor Kylian Mbappé. Doelman Rui Patricio keerde het schot van de sterspeler van Paris Saint-Germain. Tien minuten later raakte de Franse keeper Hugo Lloris met zijn vuist middenvelder Danilo Pereira vol in het gelaat bij een poging een voorzet weg te stompen. De Spaanse arbiter Antonio Mateu Lahoz kende een strafschop toe, die door Ronaldo werd benut. Frankrijk kwam in de extra tijd van de eerste helft op 1-1. Nelson Semedo gaf Mbappé een zet, waarna ook Karim Benzema mocht aanleggen van 11 meter. De spits van Real Madrid maakte geen fout: 1-1. 

Kort na de rust kwam hij op aangeven van Paul Pogba, opnieuw tot scoren. De goal werd eerst nog afgekeurd wegens buitenspel, maar de VAR constateerde dat daar geen sprake van was. Benzema had sinds oktober 2015 niet meer gescoord voor Frankrijk en woensdagavond scoorde hij twee keer in korte tijd voor zijn land in een topaffiche op het hoogste podium.

Na een uur benutte Ronaldo opnieuw een strafschop na een handsbal bij Jules Koundé. Het was zijn vijfde treffer bij dit EK en zijn 109e goal voor Portugal. Daarmee evenaarde hij het wereldrecord voor het aantal interlandgoals, dat met 109 treffers langdurig alleen in bezit was van de Iraniër Ali Daei. Doelman Patricio hield in de 67e minuut Pogba en Griezmann van scoren af, waarna beide ploegen in de slotfase genoegen namen met 2-2.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: