Presidentskandidaat Pedro Castillo is de schrik van Lima.

Toen hij in april de eerste ronde van de Peruaanse presidentsverkiezingen won, was dat zo’n verrassing, dat CNN niet eens een foto paraat had.

In de tweede ronde versloeg hij zijn rivaal Keiko Fujimori met een flinterdunne marge. Hij kreeg vooral stemmen van het arme platteland. De uiterst rechtse Fujimori, dochter van de omstreden oud-president Alberto Fujimori, die een gevangenisstraf voor corruptie uitzit, erkent haar nederlaag vooralsnog niet.

Peru is de grootste koperproducent ter wereld, maar de bewoners van de regio’s waar dat gewonnen wordt, zien weinig terug van die rijkdommen. Castillo heeft aangekondigd de contracten met mijnbouwbedrijven te gaan heronderhandelen, en wil een nieuwe grondwet gaan schrijven, waarin burgers belangrijker worden dan bedrijven.

Castillo werd in 1969 geboren als zoon van analfabete keuterboeren in de Andes en moest vanaf zijn twaalfde meehelpen op het land. Toch slaagde hij erin zijn school en vervolgopleiding af te maken, en was hij 26 jaar lang basisschoolleraar in het kleine dorpje Puña. Ondertussen was hij ook actief in de lerarenvakbond. Tijdens de grote lerarenstaking van 2017 kwam hij bovendrijven als leider en kreeg hij voor het eerst enige landelijke bekendheid.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: