Moeders die borstvoeding geven mogen gevaccineerd worden

Veel moeders vragen zich af of ze gevaccineerd mogen worden als ze borstvoeding geven. Laatjevaccineren.sr geeft antwoord op deze vraag: “Er zijn tot op dit moment geen schadelijke effecten geconstateerd bij het zogend kind.” Ook de bijsluiter van het AstraZeneca-vaccin geeft aan dat het niet bekend is of dit vaccin in de moedermelk terechtkomt, maar nadelige gevolgen voor het kind worden niet verwacht. 

Op basis van de huidige informatie is het niet aannemelijk dat het Covid-19 vaccin in de moedermelk terecht komt, dus geen bezwaar vormt tijdens de borstvoedingsperiode. Het is aannemelijk dat antistoffen en T-cellen die worden aangemaakt na toediening van het vaccin in de moedermelk terecht kunnen komen. De antistoffen die in de melk terecht komen kunnen het kind beschermen tegen een infectie met SARS-CoV-2 ofwel Covid-19.

Ook in Suriname hebben enkele moeders die borstvoeding geven zich laten vaccineren. Sommige moeders hebben hun ervaring gedeeld op sociale media. 

“Ik heb een zoontje van 5 maanden en ik was goed geïnformeerd. Ik heb zeker 5 tot 6 artsen gevraagd en gelezen op Google wat de gevolgen zijn van het AstraZeneca-vaccin. Nou zo ver ik het weet en gelezen heb is het helemaal zo, dat het geen effect heeft op je baby. Tot nu toe gaat het goed met me en ook met mijn baby.”

“Ik heb een baby van 5 weken en ik heb afgelopen donderdag mijn eerste prikje genomen. Mijn zoontje en ik maken het goed, geen bijwerkingen. Ik heb zeker 6 artsen gevraagd of ik gevaccineerd mag worden nu ik nog borstvoeding geeft. En alle artsen zeiden, dat het geen effect heeft op borstvoeding, dus ik mocht gerust m’n prikje gaan halen. Het is juist goed, de antistoffen die de moeder aanmaakt na vaccinatie, zijn aangetoond in de moedermelk. Deze antistoffen kunnen bijdragen aan de bescherming van het kind tegen het corona-virus.’

SK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: