Kabinet van de President krijgt een grondenrechtenbureau

Op het Kabinet van de President wordt een grondenrechtenbureau opgezet, voor de centrale aansturing van het grondenrechtenbeleid.

Om te komen tot een effectieve uitvoering van de grondenrechten in Suriname is in september vorig jaar een presidentiële commissie ingesteld. Deze commissie bestaat uit regeringsvertegenwoordigers, notarissen, taxateurs en advocaten, om bij te dragen aan het formuleren van wetgevingsproducten, ter regulering van het grondbeleid. 

Een resultaat dat voortvloeit uit tot de tot nu toe verrichte werkzaamheden van de commissie is het wetsontwerp ‘Collectieve Rechten van Inheemse en Tribale Gemeenschappen’, welke intussen de goedkeuring van de regering heeft. Deze informatie werd maandag 14 juni gepresenteerd door president Chandrikapersad Santokhi, bij de afsluiting van een tweedaagse webinar over grondenrechten, aldus de Communicatie Dienst Suriname.

Aan deze sessie hebben ook minister Gracia Emanuel van Regionale Ontwikkeling & Sport, directeur Minu Parahoe van het Amazone Conservation Team, voorzitter Patricia Meulenhof van de Presidentiële Commissie Grondenrechten geparticipeerd.

Het vervolgtraject bestaat uit het indienen van de conceptwetten aan de Staatsraad en de Nationale Assemblee, voor verdere behandeling. 

Andere belangrijke zaken waarover de commissie zich buigt zijn grondconversie en de integrale evaluatie en ontwikkelen van het grondbeleid. ‘De regering blijft de primair verantwoordelijke, voor de bescherming van de grondenrechten van de inheemse volkeren en marrons’, aldus president Santokhi.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: