Onthullende film over handel in tanden van jaguars uit Latijns-Amerika naar China

Elizabeth Unger was een 25-jarige afgestudeerde biologiestudente en werkte als PhD-onderzoeksassistent voor grote katten- en klimaatprojecten in Latijns-Amerika, toen ze hoorde dat de Boliviaanse autoriteiten tientallen pakketten met jaguartanden onderschepten die Chinese burgers naar adressen in China hadden gestuurd.

‘Ik was echt stomverbaasd, omdat het verhaal volledig onder de radar was’, zegt ze zaterdag 12 juni in gesprek met de Britse krant The Guardian. Zes jaar later maakt ze haar regiedebuut met een film over de handel, die bijdraagt ​​aan een afname van de populatie van de iconische jaguar in Latijns-Amerika. 

In Bolivia is de stijging in jaguarhandel ingezet sinds 2012, zo blijkt uit cijfers van inbeslagnames. Tussen 2014 en 2016 ontdekte de Boliviaanse postdienst Ecobol maar liefst 300 jaguarproducten verdeeld over 16 zendingen, allemaal bestemd voor China. Veertien daarvan waren afkomstig van Chinese burgers die in Bolivia werkzaam waren, aldus een persbericht van de IUCN van 22 januari 2019.

Suriname

Ook in Suriname is de jaguar slachtoffer van de handel in lichaamsdelen van het dier. Begin 2019 bracht de Nederlandse afdeling van het IUCN ( International Union for Conservation of Nature) een onderzoeksrapport uit over de handel in jaguars in Suriname en Bolivia (zie link naar rapport onderaan). Dit is een fragment uit een in januari 2019 uitgebracht persbericht van de IUCN Nederland:

In Suriname zijn er aanwijzingen gevonden dat men al in 2003 jaguaronderdelen verkocht aan Chinezen. Het lijkt erop dat de situatie sindsdien alleen maar is verslechterd. Uit het onderzoek blijkt dat een netwerk van Chinezen betrokken is bij het verhandelen van jaguaronderdelen vanuit het binnenland naar Paramaribo, waar ze verder verwerkt worden. Supermarkten, juweliers en andere winkels gerund door Chinese winkeliers worden gebruikt als dekmantel. Sociale media zoals Facebook en WeChat worden ook gebruikt voor het adverteren van producten.

Vandaag de dag zijn er naar schatting 2.000 tot 3.000 jaguars in het wild in Bolivia over. Het aantal jaguars in Suriname is onbekend.

Er zijn tussen de 64.000 en 170.000 jaguars over in de wereld, een fractie van hun vorige bevolkingsaantal, waardoor ze een plaats op de rode lijst van de IUCN verdienen als bijna bedreigd. Habitatverlies, conflicten tussen mens en natuur en lokale markten voor huisdieren en huiden, evenals handel, hebben allemaal bijgedragen aan de daling van het aantal.

‘Tigre Gente’

‘Tigre Gente’, die deze maand in première gaat op het Tribeca-filmfestival in New York (VS) (https://tribecafilm.com/films/tigre-gente-2021),  volgt een Boliviaanse parkwachter en een jonge Hong Kong-journalist die undercover gaat om de handel in jaguartanden te onderzoeken.

De film beweegt zich van in mist gehulde jungle-ravijnen in het megabiodiverse Madidi National Park in Bolivia naar de wolkenkrabbers en de bruisende handel van Hong Kong en Guangzhou.

In Oost-Azië worden de lichaamsdelen van grote katachtigen als de jaguar en de tijger van oudsher gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde. Tegenwoordig worden jaguars en hun lichaamsdelen nog steeds in gevaarlijk grote aantallen verhandeld.

Een onderzoek naar de handel in jaguars tussen 2012 en 2018, vorig jaar gepubliceerd in het tijdschrift Conservation Biology, toonde aan dat “de jacht op de jaguar in de loop van de tijd toenam en dat de meeste in beslag genomen jaguar lichaamsdelen hoektanden waren”. Ongeveer 34% van de meldingen van inbeslagname van jaguar-delen hield verband met China.

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: