Dwingt de situatie tot rare sprongen?

De prijzen in de winkels zijn voor velen onbetaalbaar geworden. Dagelijks komen mensen aan de kassa geld tekort. Dagblad Suriname vroeg aan psycholoog Hilli Arduin of een dergelijke situatie voor een individu de verleiding tot ‘flessentrekkerij’ niet vergroot.

Arduin zegt in een reactie, dat niet de kans wordt vergroot, maar dat mensen die in bepaalde omstandigheden verkeren ertoe worden gedwongen. “Iemand die geen eten heeft voor de kinderen kan rare sprongen maken”, verduidelijkt Arduin. Dit komt overigens in iedere maatschappij voor, laat zij weten. “Op dit moment voelt iedereen het in de portemonnee, wie 2 stukken kip at zal nu 1 stuk moeten eten.”

“Kinderen moet goed uitgelegd worden, dat een pot pindakaas nu veel duurder is dan voorheen en dat de hoeveelheid op het brood niet meer hetzelfde zal zijn”, licht de psycholoog toe. Zij noemt de situatie dat wanneer mensen voor hun kinderen geen eten hebben, de grenzen al gauw kunnen worden overschreden. Men zal dan niet een muskieten gel ‘nemen’, maar wel een pak brood of een pak blom, verduidelijkt Arduin.

Ze wijst er ook op dat zuiniger leven nu heel belangrijk is geworden. In deze dure tijd merkt Arduin op, dat mensen er goed aan doen om zuinig te leren omgaan met zaken als water en stroom. “Kamers waar men niet in is, blijven verlicht. Over het algemeen beseft men dit niet, omdat de kosten worden gesubsidieerd”, aldus de psycholoog.

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: