President Santokhi met bonden aan tafel voor sociaal akkoord

President Chandrikapersad Santokhi zal woensdag 9 juni aan tafel gaan met vakbonden om te komen tot een sociaal akkoord voor het Herstelplan. 

Sinds haar aantreden is de regering in gesprek met de vakbonden om hun inzichten mee te nemen in het Herstelplan. Ook zullen zoveel mogelijk hun inzichten meegenomen worden met betrekking tot het pakket aan maatregelen, dat moet leiden tot een sociaal akkoord, zodat ook de vakbonden zich zoveel mogelijk kunnen terugvinden in het herstelprogramma. 

Volgens de president is er een situatie waarin de vakbonden en de regering niet op één lijn zitten. De vakbonden hebben onderling onenigheid en dat leidt ertoe, dat het lastig is om de vakbonden als gezamenlijke gesprekspartner van de regering te ontvangen. Daarnaast hebben de verschillende vakbonden, meerdere en zeer verschillende inzichten gepresenteerd, die hemelsbreed van elkaar verschillen. 

‘We gaan nu werken naar het integreren van de voorstellen. We werken eraan om het aantal voorstellen te beperken, zodat we op basis van deze voorstellen kunnen werken aan een sociaal akkoord, voor bijvoorbeeld een periode van een jaar’, zei de president dinsdag in De Nationale Assemblee. Volgens het staatshoofd kan zo het bestuurlijke en de financieel-economische situatie, in harmonie met de vakbonden, hersteld worden. 


De regering is, zo schrijft de Communicatie Dienst Suriname, in dat opzicht zeer democratisch, en beschouwt de vakbonden dan ook als gelijkwaardige gesprekspartner. De president gaf verder aan dat er ook gesproken zal worden met het bedrijfsleven. Ook het bedrijfsleven heeft het door de financieel-economische crisis en door de Covid-19-pandemie ontstane crisis, enorm moeilijk.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: