Winston Ramautarsing; “Gefeliciteerd, eindelijk begrijpen ze dat politiek geen enkele koers in geen enkel land bepaalt”

Tra fas no deh, onderkant van de samenleving moet gesteund worden

“Ik moet de regering feliciteren, he he eindelijk beginnen ze te begrijpen dat politiek geen enkele koers in geen enkele land bepaalt. Zeker als je geen reserves meer hebt, dan kan je de koers niet langer vasthouden. Het heeft lang geduurd, maar we zijn er en we gaan niet terugkijken. We gaan kijken naar wat betekent deze koers voor de economie.” Dit zegt econoom Winston Ramautarsing, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) tegenover Dagblad Suriname. 

Neppe unificatie

De VES-voorzitter vervolgt door te stellen dat “door het lang uitblijven van de correctie, in september we een neppe unificatie hebben gehad, want we hebben een andere koers kunstmatig gehouden, dat heeft ons niet veel opgeleverd. Ik ben blij dat men nu, helaas onder druk van het IMF, overgaat tot het vrijgeven. Als het eerder gebeurd was, verwachten wij dat zou zakken rond de SRD 21, maar waar het nu naartoe gaat, weten wij niet. Dat is afhankelijk van andere beleidsmaatregelen, een van ze is hoe de Centrale Bank van Suriname (CBvS) de overliquiditeit in de samenleving kan bevriezen of steriliseren. De CBvS is op de goede weg, maar zijn wij als overheid in staat om niet meer geld dan nodig in omloop te brengen”, meent Ramautarsing. Een van de risicofactoren is het Covid-fonds want dat wordt monetair gefinancierd. Hoe meer we daaruit trekken, hoe meer druk er komt op de koersen. 

Een prijs die omhoog gaat, gaat nooit meer omlaag

“In een goed geordend land, bezuinigt de regering bij tegenvallers. Maar in onze traditie, zien wij in de geschiedenis van Suriname, dat er monetair wordt gefinancierd. Het is vaker gebeurd. Maar wij moeten ervan afblijven. Monetair financieren, is nieuw geld pompen, zonder dat er daar productie tegenover staat. Dat betekent automatisch dat de koers gaat oplopen. Laat niemand je voor de gek houden. Een prijs die een keer omhoog gaat, gaat nooit meer omlaag. Dat is de internationale ervaring. Ik zou beginnen te saneren bij de overheid en aan de subsidies sleutelen. Wij van de VES, zijn niet van de politiek, wij zijn het maatschappelijk middenveld en wij moeten ervoor zorgen dat de politiek goede besluiten neemt. We weten dat het geen makkelijke besluiten zijn. Maar daarvoor ben je daar”. 

Offers beginnen bij de regering

Ramautarsing geeft verder aan, dat de economie tot stilstand is gebracht, door de economische crisis van de vorige regering, Covid kwam er bij en nu heb is er ook wateroverlast. “Als regering moet je er inderdaad voorzichtig mee omgaan. Maar je moet het volk offers vragen, te beginnen bij de regering. Wil je dat de offers gedragen worden en of niet gesaboteerd worden. Dan moet je het goede voorbeeld geven. Al de adviseurs, de beveiliging en transport kan naar normale proporties gebracht worden”, meent de econoom. “De overheid leeft op een te grote voet.”

IMF-deal positief

“De verwachte overeenkomt met het IMF zal zeer positief zijn, want zelfs de eerste tranche van ongeveer 70 miljoen is positief. Zo slecht is het bij de CBvS. We moeten politiek duurzaam laten zijn. De regering moet corrigeren. Tra fas no deh. De normale burger moet de regering daarop niet afrekenen. Tra fas no deh”, stelt Ramautarsing. “De onderkant van de samenleving moet gesteund worden. Ons belastingstelsel is progressief. Hoe meer je verdient, hoe meer je betaalt. De onderkant moeten we tegemoet komen. We mogen het niet te ver laten komen voor onze broeders en zusters”, besluit de VES-voorman. 

SAM

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: