Wat de Covid-pandemie mensen heeft geleerd

Voor de Covid-pandemie begon medio maart vorig jaar in Suriname, zag het leven van velen er anders uit dan vandaag de dag. Het leven van velen is heel drastisch gaan veranderen. Mensen gingen voor de pandemie normaal naar het werk, naar school, mensen gingen uit en namen deel aan leuke activiteiten. Anderen gingen elke week trouw naar hun kerk of hun huis van aanbidding. De pandemie heeft dus een eind daaraan gebracht, mensen hebben geleerd om hun handen goed te wassen, een mond- en neusbedekking te dragen.

Een burger zegt vrijdag 4 juni in gesprek met Dagblad Suriname: ‘In het begin was het echt wennen, ik kon niet vrij ademen. Maar, nu is het onmisbaar geworden.’ Ineens moest een ieder eraan wennen om in hun huis opgesloten te zitten, dat gebeurt nog steeds. Voor velen is het een negatieve ervaring, het zorgt voor stress in de samenleving. Velen missen het om bij hun familie te zijn en familieleden te omhelzen. Maar, natuurlijk wil niemand besmet raken met het Covid-virus. 

Velen zijn hun familie of vrienden juist kwijtgeraakt door het virus. Heel wat gezinnen zijn in financiële problemen geraakt, omdat een gezinshoofd zijn of haar baan bijvoorbeeld kwijt raakte of, omdat de prijzen van producten maar steeds verder de lucht ingaan. Door stress in het gezin is huiselijk geweld ook toegenomen. Maar, dat zijn alleen maar de negatieve kanten. 

Er zijn ook gezinnen waarvan de leden dichter naar elkaar zijn gegroeid. Een burger zegt: ‘Mijn man kon voor een paar weken niet naar het werk. Doordat hij ineens thuis moest blijven, zag hij in hoeveel ik als moeder met een peuter, elke dag moet verzetten. Op gegeven moment ontstond er teamwerk, waardoor we als gezin dichter naar elkaar zijn gegroeid.’

Familie is dus heel belangrijk geworden in deze periode, niemand wil eraan denken dat ze hun familie kwijt zullen raken door het virus. Mensen kunnen hun familie niet gaan bezoeken als voorheen, maar ze maken zeker extra contact via de telefoon. Verder hebben mensen geleerd om hun voedsel op voorraad te hebben, wat natuurlijk niet lukt bij iedereen door omstandigheden. Mensen zijn ook op heel wat andere manieren creatiever geworden. 

Een ieder is nu aan het wachten en hoopt dat het virus verdwijnt. Velen geven nu al gehoor aan de oproep om zich te laten vaccineren. In ieder geval hebben mensen geleerd om waardering te hebben voor wat ze nu hebben.

SK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: