Regering doet bondholders voorstel voor grace period tot 2025 en rentekorting

Bij de onderhandelingen met de bondholders van de zogeheten twee Oppenheimerleningen heeft de regering woensdag 2 juni het voorstel gedaan voor een zogenoemde grace period tot het jaar 2025 en een korting op de rente naar tussen de 4 en 5 procent.  

De eerste lening van US$ 550 miljoen tegen een jaarlijkse rente van 9.25 procent dient uiterlijk in 2026 te zijn afbetaald, en de tweede lening van US$ 125 miljoen heeft een looptijd tot 2023 tegen een rente van 12.25 procent.

De onderhandelingen met de bondholders zijn woensdag van start gegaan voor herschikking van de schulden. Voor dit jaar zou Suriname aan rente en aflossingen voor beide leningen in totaal rond de US$ 72 miljoen moeten betalen. De regering heeft echter aangegeven, dat ze daartoe niet in staat is. Ze stelt voor slechts de rentebetalingen te doen, maar dan tegen een rente van tussen de 4 en 5 procent.

Het is nog onduidelijk hoe de vertegenwoordigers van de bondholders zullen reageren op het voorstel van van de Surinaamse regering.  De onderhandelingen zijn pas in de beginfase.

Indien de bondholders niet meegaan met de voorstellen, dan hebben zij de mogelijkheid om naar de rechter te stappen. Suriname kan dan in “default” gaan.

Ondertussen zijn de beursnoteringen voor beide obligaties woensdag met ruim 3 punten omlaag gegaan. 

SS

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: