Controle, handhaving en naleving Covid-maatregelen laten te wensen over

Feesten, in welke vorm dan ook, zijn helemaal niet toegestaan, aldus minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, tijdens de persconferentie van de regering waarin de nieuwe aangepaste lockdown-maatregelen werden bekendgemaakt.  

Verder zei hij, dat zware sancties zullen worden opgelegd aan organisatoren van feesten en personen die deze met onder meer geluidsapparatuur faciliteren. Ook de aanwezigen op feesten zullen hard worden aangepakt. Nagegaan zal worden in hoeverre snelrecht tegen dit soort overtreders kan worden ingezet. 

Loze woorden 

De vraag is of het niet allemaal loze woorden zijn, als er subjectief wordt gehandeld wanneer het gaat om de controle en handhaving. In het district Brokopondo en het Boven Suriname-gebied is er namelijk helemaal geen sprake van controle. Er wordt op los gefeest, dansparty’s worden georganiseerd, mensen lopen rond in de dorpen en vakantieoorden zonder mondkapjes, geen social distance, alsof men nooit van corona heeft gehoord. 

In het weekend stromen grote groepen mensen vanuit Paramaribo en Wanica naar deze plaatsen om de lockdown-weekenden door te brengen. Men doet het, omdat men weet dat het een vrij spel is. Dan gaat het niet alleen om mensen die affiniteit met het binnenland hebben, maar ook om mensen die geen enkele binding hebben. Dat er nog geen sprake is van een grote Covid-19-uitbraak mag een wonder heten, maar het risico is er, met alle nare gevolgen van dien.  

Gezagsdragers staan machteloos tegenover deze situatie en vragen de regering om in te grijpen. Ze begrijpen wel dat met beperkte beschikbare middelen en mogelijkheden het niet te doen is in alle dorpen tegelijkertijd controle uit te oefenen, maar tenminste de vakantieoorden moeten worden aangepakt. Er moet een manier gevonden worden om de grote trek van burgers in de lockdown-periode naar de dorpen aan banden te leggen. De controle zou bijvoorbeeld moeten worden opgevoerd op de Afobakaweg.

VP

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: