Twee militaire zuurstofcontainers vanuit Nederland onderweg naar Suriname

Aan het begin van de middag, Nederlandse tijd, dinsdag 1 juni is een vrachtvliegtuig met 2 militaire zuurstofcontainers vanaf Vliegbasis Eindhoven naar Suriname vertrokken, zo bericht het Nederlandse ministerie van Defensie. Met de containers is medicinale zuurstof te maken. Extra zuurstof is hard nodig voor de behandeling van de vele coronapatiënten. In het land is code zwart voor de ziekenhuizen en ziekeninstellingen afgekondigd.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft Defensie verzocht om de containers te leveren. Deze ‘zuurstof-concentratoren’ komen van het 400 Geneeskundig Bataljon van de landmacht. De ministeries van VWS en Buitenlandse Zaken verzorgen de logistieke coördinatie.

Naast de containers reist ook een 5-koppig team af naar Paramaribo. De militairen, onder wie een apotheker en instructeurs, blijven 2 weken. Zij leren medisch personeel in Suriname hoe ze de apparatuur de komende 3 maanden kunnen gebruiken

Deze defensie-inzet maakt onderdeel uit van meer Nederlandse steun aan Suriname. Naast de zuurstofcontainers levert Nederland ook persoonlijke beschermingsmiddelen, civiele artsen en verpleegkundigen. Dit personeel richt zich in Paramaribo op de noodzorg voor coronapatiënten.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: