Minister Ramadhin: ‘Suriname heeft geen verzoek gedaan om paracetamol te ontvangen uit Nederland’

‘Wij weten niet waar ingezamelde medicijnen vandaan komen en of die medicijnen ook veilig zijn’

De afgelopen dagen zijn in Nederland diverse initiatieven ontstaan om paracetamol (Calpol) in te zamelen voor Nederland. Velen in Suriname vragen zich echter af een dergelijke actie wel nodig is, omdat dit medicijn gewoon in Suriname verkrijgbaar is. 

Organisaties en personen zamelen deze dagen van alles in, met goede intenties, maar die organisaties en personen zouden zich goed moeten laten informeren wat wel en wat niet nodig is nu in Suriname.

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid zei tijdens de Covid-19 update persconferentie zondagavond 30 mei, dat Suriname geen officieel verzoek heeft gericht aan Nederland om calpol in te zamelen. Hij riep mensen op wanneer zij medicamenten inzamelen voor Suriname, dat in overleg te doen met het ministerie van Volksgezondheid. 

‘Wij weten niet waar ingezamelde medicijnen vandaan komen en wij weten niet zeker of die medicijnen ook veilig zijn. Laat mij dat duidelijk voorop stellen, er zijn regels voor de import van medicamenten en de BGVS (Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname) is verantwoordelijk voor de import. Dus, wij hebben verzoeklijsten ingediend, laten de mensen die een inzamelingsactie op touw willen zetten ons informeren. Wij zijn die mensen zeer erkentelijk voor de steun op deze manier, maar uiteraard heel voorzichtig als het gaat om de veiligheid van medicamenten.’

De organisatie SEWA1473 was in Nederland met de actie Paracetamol 4 SU gestart, waarmee zij hoopt de meest meest kwetsbaarste groep in Suriname te voorzien van een doosje paracetamol om de eerste symptomen van het Corona virus verzachten. De actie kwam voorbij in NOS Journaal. Overigens SEWA1473 omschrijft zichzelf op haar Facebookpagina als volgt:

‘Onbaatzuchtige dienstverlening of sewa is een van de pilaren van Sewa 14.73 onderricht. Het betekent handelen in dienst van anderen zonder enige persoonlijke verwachting, zonder afhankelijk te zijn van de resultaten. Sewa is een vorm van Karma Yoga.’….

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: