Minimumloon met 600% verhogen

In kringen van de Organisatie van Samenwerkende Autonome Vakbonden (OSAV) werd opgevangen: “De regering ziet de vakbeweging in de private sector over het hoofd. De aandacht van de bewindvoerders gaat hoofdzakelijk uit naar de ambtenaren.”

Actievoeren binnen de private sector

OSAV-bestuurslid Michael Sallons: “Ik ben voorzitter van overheids- en vakbonden in de private sector. De onderhandelings omstandigheden verschillen bij overheids- en particuliere bonden.  De vakbonden in de private sector zijn gebonden aan CAO’s waarin is aangeven, dat dat er geen acties mogen worden gevoerd als er geen rechtstreeks conflict is met de werkgever. Bij de overheidsvakbonden geldt deze regel niet. Vakbonden in deze sector zijn hieraan niet gebonden. Actievoeren wordt daar niet belemmerd.”

Onvermogen

“Ambtenaren en werknemers bij parastatale instellingen kunnen met protestacties en stakingen kracht zetten achter hun eisen. De overheid is zich bewust van de potentie van de verenigde overheidsvakbonden. Hun tegen de haren instrijken zou de regering kunnen doen wankelen. De particuliere bonden hebben dit vermogen niet.”

Sponsoren van de regering

“De regering voelt de druk vanuit de private sector veel minder. Daardoor kan deze afdeling over het hoofd worden gezien. Aan de andere kant heeft de regering de directeuren en bedrijven in de private sector aan haar kant of macht. Niet vergeten moet worden, dat particulieren vaak sponsoren zijn van de zittende regering.”

In geen jaren loonsverhoging

“Ondernemers hebben in veel gevallen in geen jaren een loonsverhoging toegekend aan het personeel. De regering zal willen of niet de werknemers tenminste tegemoet moeten komen met een forse verhoging van het minimumloon. Dan zijn de arbeiders ook enigszins geholpen. Als wij de koers van zeven zoveel van toen vergelijken de 21 US$ van het moment, zou het minimumloon met tenminste 600% verhoogd moeten worden.”

HD

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: