Straatkoersen valuta schieten omhoog

De parallel marktkoers van de Amerikaanse dollar en de Euro zijn direct na het afgelopen weekend, begin deze week met 2 tot 3 punten omhoog geschoten. De Amerikaanse dollar “noteerde” dinsdagiddag op de parallelmarkt SRD 21,50 en de Euro stond op SRD 23,75.

Er schijnt sprake te zijn van enige “onrust” op de valutamarkt. Uit gesprekken die de redactie van Dagblad Suriname met enkele personen hierover had, blijkt dat men niet precies kan aangeven wat de oorzaken zijn van de koersstijging.

Vermoed wordt dat de stijging van de koers alles te maken heeft met onzekerheid en afnemend vertrouwen in de SRD. Berichten over het op handen zijnde “los laten” van de wisselkoers als onderdeel van het IMF-  en het Herstel-programma lijken een voedingsbodem te zijn voor de vlucht van de SRD naar de Amerikaanse dollar en de Euro. Terwijl de markt zich onrustig beweegt laat de overheid ook niets van zich horen over hoe het denkt de wisselkoers in de hand te houden, zo beweert men. 

Sedert de afgelopen week hebben velen in de samenleving kennis kunnen nemen van de inhoud van het Herstelplan van de regering dat on-line beschikbaar is gesteld. De noodzaak van het treffen van onder meer strenge bezuinigingsmaatregelen is daarin “onmiskenbaar” helder aangegeven, doch de conclusie is ook, dat het leven van alledag veel duurder zal worden.Het gevoel van onbehagen onder de bevolking is groot.

SS

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: