MAS-onderzoek naar incident met container vrachtschip bij SDSM in volle gang

Niet het eerste incident op Surinaamse wateren, maar uitkomsten onderzoek MAS nooit bekendgemaakt

Het door de Maritieme Autoriteit Suriname (MAS) ingestelde onderzoek naar het incident van zaterdagochtend op de Surinamerivier ter hoogte van de SDSM is in volle gang. Dat laat woordvoerster Daphne le Couvreur-Belfor, Head Marketing & Communication van de MAS, zondagmiddag 16 mei Dagblad Suriname in een reactie weten: ‘Het onderzoek is in volle gang. Het onderzoek is nog gaande, waardoor wij geen informatie kunnen verschaffen. Het onderzoek moet helemaal afgerond zijn.’ 

Het container (roll-on roll off, Ro Ro) vrachtschip ‘Tropic Tide’ ramde zaterdagmorgen 15 mei rond half negen een boot aan de wal bij de SDSM (Suriname Drydock and Shipbuilding Company S.A.). Personeel van de SDSM reageerde geschrokken toen ze het vrachtschip op zich af zagen komen varen. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor.

Het schip, dat onder de vlag van de Caribische eilanden  St. Vincent & the Grenadines vaart, is eigendom van de Amerikaanse rederij Tropical Shipping – zo blijkt uit informatie op de scheepvaartwebsites vesselfinder.com en marinetraffic.com, en kwam uit Guyana en had als bestemming Trinidad & Tobago. Het schip werd in 1993 gebouwd.

Het schip is mogelijk stuurloos geraakt, waardoor het recht afvoer op de wal van de SDSM en een daar aangemeerde boot ramde. De geramde boot zou een patrouilleboot zijn, onder de vlag van de Bahama’s. De MAS meldde zaterdagmiddag in een summier persbericht, dat meerdere vaartuigen beschadigd zijn geraakt.

De MAS kon dus zondagmiddag niet ingaan op de vraag waarom de loodsboot, die met het container vrachtschip op de rivier voer, de aanvaring niet heeft kunnen voorkomen. Ook is de MAS niet ingegaan op de vraag of het schip meteen aan de ketting is gelegd.

Niet de eerste keer

Het is het niet voor het eerst dat het mis gaat met een schip op Surinaamse wateren. 

Het vrachtschip Altair ramde dinsdag 14 juni 2016 ter hoogte van het dorp Tamarin aan de Cotticarivier, ten noorden van Moengo en niet ver van het dorp Wanhatti, een korjaal die dagelijks schoolkinderen vervoert. Niemand raakte gewond, de schoolboot lag aangemeerd, maar werd door de aanvaring vernietigd (zie screenshot hieronder).

Een vrachtschip liep 11 augustus 2018 vast in de Surinamerivier nabij de Wijdenboschbrug. Het schip was uit de vaargeul geschoten en evenwijdig komen te liggen aan de brug. Rond zes uur ‘s middags, bij het hoogste tij, lukte het om de boot weer vlot te krijgen en werd de vaart richting Nieuwe Haven voortgezet. Ook toen kon de MAS niet direct reageren, ‘omdat het onderzoek nog loopt’. Ook niet op de vraag of er een loods aan boord was. Dichtbij het roer was een gat ontstaan en het was niet bekend of het schip nog zeewaardig zou zijn. Eind juni was bij de monding van de Surinamerivier de Marine Prince vastgelopen. Beide incidenten waren in een periode waarin de roep om het uitbaggeren van de vaargeul steeds luider klonk. Het vastlopen van de Marine Prince zou mede veroorzaakt zijn door het steeds moeilijker bevaarbaar zijn van de rivier.

Nauwelijks een maand later, 9 september 2018, ramde een duwboot met drie pontons geladen met boomstammen een pilaar van de brug over de Coppenamerivier. Daardoor kwamen twee van de pontons vast te zitten tussen twee van de brugpilaren. Bij hoogwater werden twee pontons door de kapitein van de duwboot verwijderd tussen de pilaren, waarna hij de twee aanmeerde langs de rivier, niet ver van de marinebasis van het Surinaams Nationaal Leger. Op een gegeven moment raakte een van de pontons echter op drift waarna die twee vaartuigen van het leger ramde. Uit voorlopig onderzoek kwam naar voren, dat de kapitein van de duwboot hoogstwaarschijnlijk niet had gevaren in de vaargeul van de rivier en dat hij daardoor met zijn boot en pontons tegen de pilaren van de brug aan kwam. Ook dit incident werd onderzocht door de MAS.

Uitkomsten onderzoeken nooit bekendgemaakt

Na alle aanvaringen op de lokale wateren stelde de MAS meteen een onderzoek in. Maar, in geen van de incidenten heeft de MAS, voorzover bekend, ooit publiekelijk gerapporteerd wat de uitkomst van die onderzoeken was.

In het actuele incident op de Surinamerivier bij de SDSM stelt de MAS ook weer een onderzoek in en het is nu afwachten of deze maritieme autoriteit de uitkomsten van dit onderzoek wel bekend gaat maken. 

PK 

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: