Minister Achaibersing: “Ik maak me zorgen over uitvoeringscapaciteit Herstelplan”

Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning heeft tijdens het recente VES-debat in heldere taal meegedeeld ,dat hij bezorgd is over de uitvoeringscapaciteit van het Herstelplan. De kunst is namelijk niet om te weten wat gedaan moet worden, maar hoe iets gedaan moet worden.

De exacte woorden van de minister luiden als volgt: “Waar ik me wel zorgen over maak, en daar ben ik eerlijk over, is de uitvoeringscapaciteit. We kunnen de maatregelen goed ontworpen hebben, maar als de uitvoering niet goed opgepakt wordt dan kom je er ook niet.”

Volgens Achaibersing is de uitvoeringscapaciteit afhankelijk van de beschikbare expertise op de diverse ministeries.

“Het is niet alleen Financiën die uitvoert. Als het gaat om fiscale maatregelen dan heeft Financiën een leidende rol, maar niet als je praat over bijvoorbeeld canon-verhoging en grondconversie. Daar maak ik me zorgen over en ik heb dat ook uitgesproken in de ministerraad.” Achaibersing geeft aan erop aangedrongen te hebben om desnoods capaciteit in te huren zodat zij die met de uitvoering bezig zijn getraind kunnen worden.

Hij voert aan dat de enige dekking die het IMF (Internationaal Monetair Fonds) vraagt, is het uitvoeren van het programma zoals dat afgesproken is tussen Suriname en het IMF.

De minister wijst erop dat de US$ 690 miljoen die Suriname leent van het IMF in tranches zal worden overgemaakt naar mate de maatregelen uitgevoerd worden. “Als we de maatregelen niet uitvoeren zoals afgesproken dan komt er ook geen geld. Er zijn ook macro-economische (prestatie)indicatoren afgesproken waaraan de uitvoering van de maatregelen en de uitkomsten van de uitvoering gemeten worden, door ons en ook door het IMF. En als we voldoen aan 80% tot 90%, het liefst 100% ,dan komt er een tranche vrij”, aldus de Financiën-minister. 

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: