Ied-ul-Fitr boodschap president Santokhi

Volk van Suriname,

Waarde broeders en zusters in de Islam, Vrede zij met u!

Vandaag vieren wij Eid-al Fitr. 

Deze gezegende dag, is voltooiing van het vasten. Het vasten is een van de vijf zuilen van de Islam. 

Mede namens de first lady, feliciteer ik de hele natie, maar in het bijzonder onze moslimbroeders en zusters, met deze gezegende dag. 

De afgelopen maand hebben moslims, de hele maand gevast, om hun gedachten weer op het geloof te richten en hun hart te richten op naastenliefde. 

Op Eid-al Fitr, bedanken onze moslimbroeders en zusters, de Schepper, voor de zegeningen die ze ontvangen hebben.  Ze hebben de hand van barmhartigheid uitgestrekt, naar mensen die in nood zijn. Eid-al Fitr draagt bij aan de essentie van islamitische waarden en tradities, en symboliseert de religieuze levenshouding. 

Vandaag breekt dan ook het hoogtepunt aan, om de goede wil van de Schepper op te roepen. Moslims buigen in alle nederigheid voor de Schepper, nadat ze hun belofte tijdens de maand Ramadan, hebben vervuld. Eid-al Fitr spoort ook harmonie aan en bevorderd deze, met als doel liefde en genegenheid voor elkaar te tonen, en minderbedeelden te gedenken. Deze daden van vriendelijkheid en vrijgevigheid zullen onze gemeenschappen versterken. 

Eid-al Fitr draagt eveneens bij, aan ons spiritueel en cultureel leven. We moeten de eenheid, opoffering, broederschap, en vrijgevigheid onder de samenleving, bevorderen door een einde te maken aan negatief gedrag, waaronder jaloezie, hebzucht en haat. We moeten de heiligheid van onze grondwet handhaven, en ons ook houden aan de religieuze regels.

Als president doe ik een beroep op u allen om broederschap en barmhartigheid te omarmen, en te werken aan de vooruitgang en welvaart van ons land.  Help degenen die in nood zijn, en deel het geluk met hen. Eid-al Fitr, is de belichaming van collectief geluk en zegeningen, die zo breed mogelijk moeten worden gedeeld.

Als president koester ik de relatie, die we hebben met onze vele moslimvrienden, zowel hier als in het buitenland. Als land respecteren we het levendige geloof van de islam, dat talloze individuen inspireert om een leven van eerlijkheid, integriteit en moraliteit te leiden.

Laten we het hele jaar door vasthouden aan de geest van Eid-al Fitr, om onze gemeenschappelijke doelen van vrede, welvaart en stabiliteit te bereiken. We moeten samenwerken aan een vreedzame en welvarende toekomst, gebaseerd op wederzijds respect en samenwerking. Ik doe daarom een beroep op alle religies, om mee te werken aan het opbouwen van een cultuur van dienstbaarheid, die het ware karakter van onze natie laat zien. Door samen te werken en wederzijds begrip te bevorderen, wijzen we de weg naar een betere toekomst, voor iedereen. 

Laten we niet alleen bruggen bouwen over de Corantijn- en Marowijnerivier, maar ook bruggen bouwen van vrede en begrip. Laten we ook bruggen slaan tussen rijk en arm, tussen onze gemeenschappen en tussen onze geloven.

We zitten momenteel in een financieel-economische crisis, maar als President heb ik een onverwoestbaar geloof in een mooie toekomst, een rotsvast vertrouwen in onze Surinamers. Laten we gezamenlijk de schouders onder het werk zetten, om Suriname welvarend te maken.

Teamwork moeten we verder bevorderen, als regering hebben wij, ‘integer en goed leiderschap aan de samenleving’ beloofd. Dit zullen we naleven

Ik heb de diepe overtuiging, dat Suriname de komende jaren uit het diepe dal zal kruipen. Ik ben ervan overtuigd dat Suriname, door collectieve offers van ons allemaal, wordt gezegend met vrede en welvaart. 

Ik bid tot de Schepper om ons allemaal veilig en gezond te houden, troost te schenken aan onze natie, en ons te zegenen met de beloningen van de Schepper. En wij vechten momenteel, tegen een derde golf van het Corona-virus. De gevallen blijven stijgen, de ziekenhuisbedden raken vol en als regering, houden we rekening met ons zuurstof voorraad. Door de nieuwe Covid-19 varianten die opgedoken zijn, raken meerdere mensen besmet, en wordt de kans op besmetting steeds groter. 

Derhalve is de overheid genoodzaakt strenge maatregelen te treffen, om verspreiding van het Corona-virus tegen te gaan. 

Net als Moederdag, gaan we deze nationale feestdag, ook onder de schaduw van de Covid-19 pandemie, moeten vieren.

Verliest u de hoop niet. 

Laten we samen bidden, om zo snel mogelijk af te komen van het Corona-virus. 

Alleen samen kunnen we de Covid-19 pandemie verslaan, dus doe ik hierbij wederom het verzoek: ‘houdt u zich aan de geldende Covid-19 maatregelen’, maar laat u zich ook vaccineren.

Aan de gehele natie, maar in het bijzonder onze moslimbroeders en zusters, wens ik u allen een gezegende en vreugdevolle Eid-al Fitr toe. 

Eid Mubarak!

God bless you!

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: