‘Wij staan sterk en ik ben blij dat wij als verpleegkundigen in de bloemetjes worden gezet’

Ondanks dat Covid-19 een nieuwe situatie voor Suriname is, doen de verpleegkundigen, zieken- en bejaardenverzorgers hun uiterste best om de nodige zorg aan te bieden. Dinsdag 12 mei is de dag waarop de verjaardag van Florence Nightingale wordt herdacht, de internationale Dag van de Verpleging. Over de hele wereld wordt op deze dag speciale aandacht besteed aan verpleegkundigen en ziekenverzorgenden. Het werk van de verpleegkundige betekent veel voor de verplegenden, zegt het hoofd van de Intensive Care van het Diakonessenhuis, Esmee Aron. 

Zij zegt tegenover Dagblad Suriname, dat de dag bij het Diakonessenhuis begon met de vlaggenparade, het zingen van het lied der verplegenden en een overdenking. “Dan sta je er bij stil, dat het een roeping is te helpen en dienen van je medemens.” Er zijn ook verpleegkundigen die een traantje hebben gelaten door alles wat zij meegemaakt hebben en voor de families die een geliefde hebben verloren in deze situatie.  

Eerste golf

“Bij de eerste Covid-golf in 2020 was er nog een beetje angst”, zegt het hoofd van de Intensive Care. “En ook dat de verpleegkundigen angstig waren hun familie te kunnen besmetten en ook niet bij hen kunnen zijn door de extra diensten die zij draaien. Maar, nu is de angst overbrugd. Wij kunnen ermee omgaan, maar de druk wordt zwaar”, benadrukt zij. “En het aantal gevallen van besmettingen stijgt ook meer en ook veel meer afdelingen worden ingericht als Covid unit. Er zijn ook weinig verpleegkundigen en de druk wordt zwaar. Maar, wij staan sterk en ik ben blij dat wij als verpleegkundigen in de bloemetjes worden gezet.”

Verpleegkundigen van 2021

Vanwege de Covid-situatie in 2020 werd er geen verkiezing gehouden van verpleegkundigen van het jaar 2020, maar dit  jaar zijn het geworden broeder Simon Eduards van de Intensive Care, ziekenverzorgende zuster Siestra Westerburg, verpleegassistente zuster Mavis Hasselnook, operatiekamer assistente zuster Karin van Axeldongen en verloskundige van het jaar Cheryl Sabajo.

TM

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: