Roy Bhikharie: “IMF draait niet om wisselkoers, maar om good governance”

Suriname heeft de Staff Level Agreement bereikt met het IMF voor het beschikbaar stellen van US$ 690 miljoen verdeeld over een periode van 3 jaren. Daaraan zijn er zeer strenge eisen gesteld. De regering verwacht in juni de overeenkomst te tekenen. Eén der eisen is dat de regering haar grip op de wisselkoers loslaat. Roy Bhikharie, leider van de Progressief Verheffende Partij (PVP), merkt op dat de wisselkoers het enige is wat de aandacht trekt van een ieder. In gesprek met Dagblad Suriname accentueert hij, dat het kapitaal van IMF Suriname niet automatisch zal binnenstromen. Het IMF werkt conform de gemaakte afspraken en evalueert na elke tranche. Dat betekent, dat er nog altijd het risico bestaat dat het IMF Suriname de rug toekeert.

Bhikharie benadrukt dat het IMF in haar recente verklaring gesteld heeft, dat Suriname invulling moet geven aan good governance. Good governance en belangenverstrengeling gaan niet hand in hand. In de politiek en ook in de private sector is belangenverstrengeling duidelijk zichtbaar. Het NRA-onderzoek (National Risk Assessment) heeft eveneens bevestigd dat Suriname te maken heeft met institutionele corruptie. “Ook het IMF weet dat corruptie ingeworteld is in de samenleving. Hoe verwachten wij dat het IMF ons geld gaat lenen zonder strenge voorwaarden te stellen? Net als de hele samenleving wil ook het IMF dat die institutionele corruptie wordt aangepakt, dat is ook een voorwaarde maar daarover praat niemand”, stelt Bhikharie.

Hij voert aan, dat indien Suriname kan voldoen aan de eisen van het IMF het een zegen zal zijn voor het land en volk. “Alles waarover we in de afgelopen 40 jaar praten, is wat het IMF in principe vraagt.” Waarom levert het volk steeds kritiek? Wat betekent het om friends & family politieke functies toe te kennen? Volgens de PVP-leider draait het alleen om corruptie. Hoe moet dit dan aangepakt worden? Dat kan alleen door alle vormen van belangenverstrengelingen te elimineren, daders van plunderingen met staatsmiddelen op te sporen en te berechten, en het dichten van gaten in het overheidssysteem. “En dat is exact wat het IMF vraagt. Het IMF is niet de schuldige wat in Suriname wordt misdaan.”

Wat de samenleving niet beseft, is dat zolang alle IMF-voorwaarden niet behaald zijn, het geld Suriname niet binnenkomt. President Chandrikapersad Santokhi verwacht dat in totaal US$ 1 miljard beschikbaar zal komen wanneer de overeenkomst met het IMF in juni wordt getekend. Bhikharie vindt dit geen aanleiding om een gat in de lucht te springen. “We zouden toch ook geld krijgen van de diaspora? Hoor we iets daarover? Als ook deze regering net als de vorige zal doen alsof de voorwaarden worden uitgevoerd, maar in de praktijk gebeurd het niet, dan zal het fataal aflopen.” De PVP-leider stelt, dat bij de huidige regering tot dusver niet zozeer sprake is van een focus op de oorzaken van de problemen en een probleemoplossende instelling, maar eerder het a-no-mi-gedrag in combinatie met het lopen met een achteruitkijkspiegel.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: