De zin of onzin van total lockdowns op nationale feestdagen

Tot ieders verbazing kondigde minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid afgelopen week plotseling aan dat er zondag 9 mei een total lockdown zou zijn, ingaande zaterdagmiddag om vijf uur en eindigend maandagochtend om vijf uur. Moederdag dus! Natuurlijk leidde dat besluit van de gezondheidsautoriteiten tot verontwaardigde reacties en het besluit werd ook niet begrepen. Waarom wel op Moederdag en niet op andere speciale dagen, zo werd geredeneerd, en Ied-ul-Fitre werd specifiek als voorbeeld genoemd.

Kennelijk namen de gezondheidsautoriteiten al die opmerkingen ter harte, want Ramadhin kondigde even plotseling zaterdagavond aan, tijdens een reguliere persconferentie van de regering en niet tijdens een persconferentie van het Covid Outbreak Management Team, dat er op alle komende nationale feestdagen een total lockdown zal zijn. De eerste in rij is Ied-ul-Fitre donderdag 13 mei.

Signaal

Als argument wordt aangevoerd dat met total lockdowns tijdens nationale feestdagen samenscholingen en feesten en dergelijke worden voorkomen. Dat zijn immers risicovolle grote verspreiders van het coronavirus. Het besluit lijkt dus simpelweg slechts een signaal naar al die mensen en groepen, die ondanks de maatregelen toch bijeenkomen en feesten. Maar niet vergeten moet worden, ook buiten de nationale feestdagen worden nog steeds feesten gehouden en vinden her en der samenscholingen plaats. Overal komen personen in groepjes en groepen bijeen om te wandelen, te chillen, rond te hangen en vertier te maken.

Gerechtvaardigde vrees

De minister en zijn Outbreak Management Team vrezen kennelijk grotere samenscholingen en activiteiten tijdens de nationale vrije dagen. Is die vrees gerechtvaardigd, slechts afgaand op wat er rond Phagwa gebeurde in en rond de Palmentuin? Nee. De gezondheids- en handhavingsautoriteiten zouden middels gerichte informatievoorziening en handhavend optreden, zichtbaar moeten zijn in de samenleving en dergelijke samenscholingen en feesten moeten voorkomen.

Niet lichtvoetig

Niet ontkend mag echter worden dat minister Ramadhin en zijn team hun besluit niet lichtvoetig hebben genomen. Er is sprake van een terechte vrees: de buitenlandse varianten (Braziliaanse-, Britse- en Zuid-Afrikaanse variant), die veel gezondheidsschade aanrichten.

Niet dragen mondkap kan de dood van een ander betekenen….

Verder weet iedereen dat er nog steeds veel mensen zijn die lak hebben aan welke maatregelen dan ook. Mensen die geen mond-/neuskapje dragen, weigeren de 1.5 meter afstand in acht te nemen en ook hun handen niet wassen. Dit zijn toch de meest eenvoudige maatregelen voor iemand om in acht te kunnen nemen. En toch, ondanks het aantal dagelijkse covid-19 positief geteste personen, het aantal mensen dat overlijdt aan het virus, het aantal bezette bedden op afdelingen en Intensive Care Unit’s in de ziekenhuizen en de druk op al het medisch personeel, zijn er mensen die willens en wetens door hun onverantwoordelijke gedrag een gezondheidsrisico voor zichzelf zijn, maar zeker ook voor hun omgeving.

Iemand die weigert een mondkapje te dragen, kan feitelijk de oorzaak zijn van het overlijden van iemand ten gevolge van covid-19. Maar, dat besef, die harde realiteit, lijkt maar niet door te dringen tot de weigeraars, de mensen die alle maatregelen in de wind slaan. Laten de handhavingsautoriteiten hun handhaving serieus nemen. Laten zij iedereen die zij op straat zien en geen mondkapje draagt, meteen een boete opleggen.

Toon eindelijk gezag

Toon eindelijk gezag en maak korte metten met iedereen, die een of meerdere covid-maatregelen niet in acht neemt en de avondklok en lockdowns negeert. Laat de overtreders in hun portemonnee voelen welk gevaar zij zijn voor anderen door hun onverantwoordelijk gedrag. Mede door streng handhavend optreden, kunnen levens worden gespaard!

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: