Het moment toen de hele legerleiding opstond voor een vrouw

Afgelopen maandag was er niet een primeur met de aanstelling van de eerste vrouwelijke Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht (IGK), maar nog een die niet onopgemerkt voorbij mag gaan. Voor het eerst in de geschiedenis van het land werd de nieuwe legerleiding gepresenteerd aan de samenleving door een vrouwelijke minister van Defensie. Minister Krishna Mathoera is immers de eerste vrouwelijke minister van Defensie in de geschiedenis van Suriname. Bij haar binnenkomst in de zaal afgelopen maandag stond, zowel de inkomende alsook uitgaande legertop uit eerbied op voor de bewindsvrouw. Dat waren twee kolonels en tien luitenant-kolonels waarvan 9 mannen zijn. Dat moment mag voor alle jonge meisjes, dames en vrouwen in alle lagen en vlakken een moment zijn om naar op te kijken. Nieuwe deuren zijn open gegaan. Als Krishna Mathoera het kan, kunnen zij het ook.

De topvrouw bij Defensie heeft zich tij en ontij sterk gemaakt voor vrouwenrechten en vrouwenparticipatie. De minister, die een politie carrière achter de rug heeft, was een van de weinige vrouwelijke rekruten bij haar intrede in het Korps Politie Suriname begin jaren tachtig. In 2015 toen zij de intrede deed in de politiek was zij inmiddels al geklommen tot de rang van ‘commissaris van politie.’

Onlangs stelde Minister Mathoera bij een virtuele conferentie dat zij graag meer vrouwen in leidinggevende posities ziet. Er is geen wet in Suriname die vrouwen belemmert om leidinggevende posities in te vullen. Het plaatsen van vrouwen in veiligheidsinstituten is in Suriname geen juridische kwestie, maar een beleidsbesluit. Eén van de belemmeringen die vrouwen ondervinden is de machtsverhouding tussen mannen en vrouwen, vooral binnen het leger waar met een hiërarchie wordt gewerkt. Er is geen acceptatie voor de ontwikkeling van de vrouw, waardoor zij in de meeste gevallen wordt tegengewerkt of ontmoedigd. Het is volgens de bewindsvrouw van belang, dat vrouwen zelf actieve stappen ondernemen in het bereiken en behouden van vrede en veiligheid. De ondersteuning van overheden is hierbij ook van groot belang.

“Vrouwen moeten blijven tonen dat het vrouw zijn nooit een belemmering moet vormen om succes te bereiken of iets uitzonderlijks te kunnen doen. Zij moeten zich nooit laten ontmoedigen door negativiteit en ondermijning. Concentreer je op je doelen. Laat ontmoediging en vooroordelen juist een inspiratie zijn om harder te werken in het bereiken van je doelen”, stelde minister Mathoera.

Afgelopen maandag werd luitenant-kolonel Lea Hynes-Parris aangesteld tot de eerste vrouwelijke IGK. Minister Mathoera benadrukte daarbij, dat de aanstelling niet is gedaan om haar vrouw zijn, maar op basis van de competenties van de overste. Naast de overste werden de nieuwe dienst commandanten en een nieuwe waarnemend bevelhebber gepresenteerd. Kolonel Henri van Axeldongen is nu de waarnemend bevelhebber totdat de functie formeel vrijkomt. De tijd zal uitwijzen wanneer in ons land, niet alleen de legerleiding maar een ieder uit eerbied zal opstaan bij de binnenkomst van een vrouwelijke staatshoofd.

SAM

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: