Ziekenhuizen hebben maximum aantal bezette Covid-bedden bereikt

Tijdens een spoed update Covid-persconferentie via Zoom zondagmiddag 2 mei, werd duidelijk dat er een zorgelijke situatie is bereikt voor wat betreft beschikbare bedden voor Covid-patiënten in de ziekenhuizen. Zo waren er op 20 april 53 mensen opgenomen, maar dat aantal was op 1 mei al 98. Er zijn slechts 100 bedden beschikbaar. De maximumcapaciteit is nu bereikt.

Het aantal bedden wordt wel uitgebreid, maar daarvoor is ook personeel zorg, terwijl de niet Covid-zorg ook door moet gaan. Iedere dag wordt gezocht naar oplossingen, zo werd gesteld tijdens de persconferentie.

Intensivist dr. Navin Ramdhani, werkzaam in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, wees er met nadruk op dat, door het toenemend aantal patiënten, de verpleegkundigen en doktoren moe zijn. ‘De Covid-maatregelen moeten echt nageleefd worden.’ Hij wees ook op het aantal mensen met overgewicht dat is opgenomen. ‘Als je je niet laat vaccineren, neem dan in ieder geval de Covid-maatregelen in acht.’

‘Op niemands voorhoofd staat geschreven dat hij of zij positief getest is’

De voorzitter van de Vereniging van Medici in Suriname, sectie huisartsen, Mukesh Simbhoedatpanday, zei, dat het probleem rond opvang van patiënten ‘zeer nijpend’ is. ‘De opvang van patiënten is zeer minimaal, de zorg staat erg onder druk, ook de reguliere zorg. De huisartsen zijn nu ingezet voor het monitoren van mensen in thuisisolatie. De groep patiënten die is ontslagen uit ziekenhuizen moet ook nog enkele dagen thuis gemonitord worden. Een zorgpunt is wel, dat er mensen zijn die zonder mond-/neuskapje bij poli’s komen. De Covid-regels worden niet in acht genomen. Wie griepverschijnselen heeft, blijf thuis en bel met de huisarts. Op niemands voorhoofd staat geschreven dat hij of zij positief getest is. Eet gezond, eet genoeg fruit, drink genoeg.’

PK

error: Kopiëren mag niet!