PAHO: Eén op de vier Covid-sterfgevallen wereldwijd in Pan-Amerikaanse regio

Ziekenhuizen in Zuid- en Midden-Amerika worstelen met een grote toestroom van Covid-19-patiënten terwijl de pandemie in de hele regio blijft toenemen, aldus de Pan American Health Organization directeur, Carissa F. Etienne vrijdag 30 april tijdens haar wekelijkse persconferentie.

‘Ziekenhuisopnames zijn ongekend hoog in Costa Rica en we verwachten dat meer patiëntenzorg nodig zal zijn, aangezien het land de afgelopen week een sprong van 50% in het aantal gevallen meldde. De ziekenhuizen in Guatemala hebben ook hun maximale capaciteit bereikt en in ziekenhuizen in Colombia raken de beschikbare IC-bedden bijna op in grote metropolen als Bogota en Medellin.’

Te weinig vaccins

‘Bevoorrading van vaccins blijft nog steeds achter bij onze dringende behoefte aan meer doses. Daarom dringen we er bij landen met extra doses op aan, om te overwegen een aanzienlijk deel hiervan aan de Amerika’s te schenken, waar deze levensreddende doses hard nodig zijn en onmiddellijk zullen worden gebruikt.’

Het overvol raken van ziekenhuizen is deels het gevolg van de toename van ziekenhuisopnames van jongere Covid-19-patiënten, die minder vaak worden gevaccineerd en vaker worden blootgesteld. Ze worden meestal voor langere tijd in het ziekenhuis opgenomen en verbruiken daarom meer middelen. ‘PAHO dringt er bij onze landen op aan om plannen te maken die het hoofd bieden aan plotselinge stijgingen in het verbruik van essentiële benodigdheden zoals zuurstof, intubatiemedicijnen, PPE (personal protective equipment) en infuuspompen’, zei Dr. Etienne.

‘Aantal Covid-besmettingen neemt sterk toe’

Naast ziekenhuisopnames nemen infecties sterk toe in heel Latijns-Amerika en het Caribisch gebied.

Het aantal gevallen neemt toe in Peru, Bolivia, Argentinië en Uruguay, zei Dr. Etienne. Infecties stijgen in Colombia richting het niveau van januari, zei ze, en nemen toe in bijna elk Midden-Amerikaans land.

In het Caribisch gebied meldden Guadeloupe, Martinique en de Bahama’s stijgingen in het aantal infecties, zei Dr. Etienne. ‘Anguilla meldde meer dan 60% van zijn totale gevallen in de afgelopen zeven dagen, en het aantal wekelijkse gevallen verdubbelde in Puerto Rico in dezelfde periode. Het is dan ook geen verrassing dat veel landen in onze regio de volksgezondheidsmaatregelen hebben aangescherpt door de avondklok te verlengen, heropeningen te beperken en nieuwe stay-at-home orders te geven. Deze beslissingen zijn nooit gemakkelijk, maar op basis van de stijging aan infecties is dit precies wat er moet gebeuren. We weten dat deze maatregelen werken, en ik prijs de leiders in onze regio dat zij gezondheid op de eerste plaats hebben gezet.’

1.4 miljoen nieuwe Covid-gevallen in week tijd in de Amerika’s

In totaal werden de afgelopen week 1,4 miljoen nieuwe Covid-19-gevallen gemeld in de Amerika’s, terwijl 36.000 mensen aan de ziekte stierven, zei ze. ‘In feite vond één op de vier Covid-sterfgevallen die vorige week wereldwijd werden gemeld hier in de Pan-Amerikaanse regio plaats.’

Dr. Etienne complimenteerde Latijns-Amerikaanse en Caribische landen over de distributie van de beperkt beschikbare vaccindoses. ‘De meeste landen hebben uitstekend werk verricht door de aanbevelingen van WHO en PAHO te volgen en prioriteit te geven aan vroege doses voor gezondheidswerkers en anderen aan de frontlinie, en duizenden levens te redden door ouderen en mensen met onderliggende aandoeningen te beschermen.’

‘Dankzij deze inspanningen heeft onze regio bijna elke Covax-dosis toegediend die het tot dusver heeft gekregen. Onze regio heeft aangetoond dat Covid-vaccins succesvol, snel en effectief gedistribueerd kunnen worden.’

In de Amerika’s zijn ongeveer 317 miljoen doses Covid-19-vaccins toegediend, waarvan meer dan 70% in de Verenigde Staten.

‘Komende weken ontvangen landen tweede Covax-zendingen’

Latijns-Amerika en Caribische landen hebben bijna 7 miljoen doses ontvangen in de eerste toewijzing die is verkregen via Covax, het wereldwijde partnerschap om een ​​eerlijke distributie van vaccins te garanderen. In mei en juni worden meer Covax-doses verwacht. ‘In de komende weken zullen landen hun tweede Covax-zendingen ontvangen. En hoewel de doses beperkt blijven, zullen de meeste landen een aanzienlijke toename van de doses zien vanaf de eerste golf.

error: Kopiëren mag niet!