Alles gaat geruisloos in Suriname, behalve NDP-Assembleelid Vreedzaam….

‘Abnormale zaken moeten door de regering onderzocht worden’

Tijdens het zogenoemde ‘Vragenuur’ in De Nationale Assemblee, donderdagmiddag 29 april, deden veel Assembleeleden, van oppositie- en coalitiezijde, hun best om aandacht te vragen voor in hun ogen actuele, belangrijke issues die spelen in de samenleving in het hele land. Dat doen zij door gerichte concrete vragen te stellen aan de regering c.q. aan ministers. Een enkel parlementslid herhaalde een eerder door een collega gestelde vraag en een aantal vroeg naar de bekende weg om mogelijk een punt te maken of om zichzelf even in de schijnwerpers te zetten.

Maar, het Assembleelid dat het luidst, letterlijk, van zich liet horen was donderdagmiddag ongetwijfeld Jennifer Vreedzaam van de NDP-fractie. Met luide stem somde ze een reeks issues op, zonder enige nuance, die volgens haar allemaal geruisloos zijn gebeurd, hebben plaatsgevonden onder de ogen en oren van de regering.

Vreedzaam: ‘Vele zaken gebeuren geruisloos. Geruisloos worden 130.000 mensen verwijderd uit het Bazo-kaartensysteem, geruisloos worden medicijnen uit de klapper gehaald, mensen gaan geruisloos dood door vaccinatie of Covid-19 we don’t know, geruisloos stijgt de koers, geruisloos gaan prijzen in winkels omhoog, de benzineprijs gaat geruisloos omhoog, geruisloos en abnormaal worden parastatale bedrijven ingezet voor mensensmokkel, geruisloos is de illegaliteit in goud en hout toegenomen.’

Volgens het NDP-Assembleelid, leeft men in Suriname ‘in een ondersteboven wereld’. ‘De abnormale regen herinnert ons eraan, dat we respect moeten hebben voor de natuur, voor de menswaardigheid en voor het leven op aarde. Abnormale zaken moeten door de regering onderzocht worden en zij moet ons de informatie doen toekomen.’

Assemblee-voorzitter Marinus Bee vroeg aan het einde van het opmerkelijke betoog, in het vragenuur, een correctie van het lid Vreedzaam van haar uitspraak over parastatale bedrijven. ‘Dat kan niet, hebt u bewijzen?’, sprak en vroeg Bee, waarop Vreedzaam haar woorden enigszins nuanceerde: ‘Wij hebben een grote, of tenminste er zijn in de media zaken verschenen over mensensmokkel, we horen de staatsbedrijven als de SLM, we horen hoe komen mensen aan visa. Het zijn ministeries, het zijn staatsorganen. Ik vraag de regering hoe het kan dat deze zaken geruisloos plaatsvinden.’

PK

error: Kopiëren mag niet!