Presidentiële commissie gaat kwestie Haïtianen onderzoeken

De regering wil de onduidelijkheid met betrekking tot Haïtiaanse staatsburgers op het hoogste niveau onderzoeken. Dit onderzoek zal plaatsvinden door een presidentiële onderzoekscommissie die donderdag 29 april is geïnstalleerd door president Chandrikapersad Santokhi.

De regering is geconfronteerd met informatie dat er van januari 2019 tot en met 22 april 2021, 15.627 Haïtiaanse staatsburgers zijn afgereisd naar Suriname via de formele toegangswegen van het land. In diezelfde periode hebben 2.708 Haïtiaanse staatsburgers Suriname verlaten via de officiële grensposten. Er is een aantal vraagstukken dat nogal onduidelijk is voor de autoriteiten: Er is geen zicht op de bewegingen van de overgebleven 12.919 Haïtianen in Suriname en het is niet bekend of zij het land via illegale routes verlaten. 

Er is informatie beschikbaar die de aanleiding geeft voor een vermoeden van “mensensmokkel”. Suriname heeft een aantal verdragen geratificeerd en de regering neemt het vraagstuk van mensensmokkel zeer serieus. 

De Presidentiële Onderzoekscommissie staat onder leiding van regeringsadviseur Humphrey Tjin Liep Shie (zie foto). De commissie is ingesteld voor een tijdsduur van twee maanden. Voorzitter Tjin Liep Shie zal tweewekelijks moeten rapporteren aan president Santokhi. 

De president geeft aan, dat de regering ook is geconfronteerd met informatie dat groepen onder de Haïtiaanse staatsburgers niet beschikken over voldoende financiële middelen om in hun levensonderhoud te voorzien gedurende hun verblijf in Suriname. ‘De Staat moet opdraaien voor medische en overige kosten van deze vreemdelingen, omdat zij ook niet beschikken over een reis-of ziektekostenverzekering. Ook hebben wij de info, dat er bij aankomst dikwijls documenten worden overgelegd, waarvan de authenticiteit niet nagetrokken kan worden.’

President Santokhi kijkt uit naar de onderzoeksresultaten in deze kwestie, maar verwacht ook spoedig effectieve adviezen van de onderzoekscommissie om misstanden te voorkomen.

‘De controles bij de officiële grensposten zullen dringend verbeterd moeten worden. Er zal ook gekeken moeten worden naar verdere beheersmaatregelen van de migratiestromen en ordeningsmaatregelen van het internationaal reis- en personenverkeer”, aldus het staatshoofd. De regeringsleider benadrukt hoge verwachtingen te hebben van de commissie, omdat er terzake top deskundigen zijn aangesteld, aldus de Communicatie Dienst Suriname.

error: Kopiëren mag niet!