President Santokhi heeft virtuele ontmoeting met plaatsvervangend directeur IMF

President Chandrikapersad Santokhi heeft woensdag 28 april een virtuele ontmoeting gehad met de plaatsvervangend directeur van het Internationaal Monetair Fonds, IMF, Mitsuhiro Furusawa. De gesprekken met het IMF bevinden zich in een afrondende fase.

Maandenlang hebben de hoofdonderhandelaars van Suriname en het IMF, ondersteund door een team van deskundigen aan beide zijden, verschillende exercities gepleegd op basis van beschikbare informatie en beleidsvoornemens, zoals vastgelegd in het Herstel Plan van Suriname.

Het bereiken van een overeenkomst op technisch niveau, de ‘Staff Level Agreement’, is een belangrijke stap op weg naar een door de Uitvoerende Raad van het IMF goed te keuren economisch herstelprogramma voor Suriname.

President Santokhi heeft tijdens het gesprek met Furusawa aangegeven, dat de huidige regering de politieke wil heeft om de van de vorige regering overgenomen financieel-economisch crisis op te lossen en maatregelen te nemen die moeten leiden naar een duurzame economische ontwikkeling. Een aantal maatregelen heeft de regering reeds in uitvoering genomen.

De president heeft ook weer aangegeven, dat wordt gewerkt aan het verbeteren van de reputatie van Suriname internationaal en het versterken van het vertrouwen in de economische ontwikkelingsmogelijkheden van Suriname. Tot op heden hebben deze initiatieven tot positieve ondersteuning geleid en neemt het vertrouwen in de regering Santokhi/Brunswijk met de dag toe, zo schrijft de Communicatie Dienst Suriname donderdag 29 april.

Furusawa bevestigde het voornemen om Suriname financieel te ondersteunen bij de uitvoering van het economisch herstel programma. Hij gaf aan dat er veel waardering bestaat in de internationale gemeenschap voor de inspanningen van Suriname om middels structurele en ingrijpende, maar noodzakelijke, maatregelen de economische ontwikkeling van Suriname te stimuleren. Uiteindelijk zal dit leiden tot een leefbaar en perspectiefvol Suriname.

Middels het aangaan van een overeenkomst met het IMF zullen andere financiële instellingen, zoals de Wereldbank en de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank, ook middelen beschikbaar stellen om de economische ontwikkeling en projectuitvoering te ondersteunen. Hiertoe zijn reeds gesprekken met betreffende financiële instanties gaande.

error: Kopiëren mag niet!