PLO brengt werkbezoek aan president Santokhi

Bushoudersorganisatie krijgt meer betrokkenheid bij nieuw transportbeleid

Door tussenkomst van VHP-Assembleelid Sham Binda heeft de Particuliere Bushouders Organisatie (PLO) woensdag 28 april een werkbezoek gebracht aan president Chandrikapersad Santokhi op het Kabinet van de President.

PLO-voorzitter John Mahadew heeft een aantal vraagstukken op tafel gelegd dat zeer nijpend is voor de sector. Ook heeft de organisatie voorstellen gedaan voor het verbeteren van het openbaar vervoer. Enkele onderwerpen die uitvoerig zijn bediscussieerd zijn onder andere: de eerdere verhoging van brandstof en achterstallige betaling van Covid-19-steun. 

Voorzitter Mahadew heeft benadrukt dat voor het eerst een president in dialoog is geweest met de PLO. ‘Wij zijn de regering zeer erkentelijk, dat zij de problematiek rondom de bushouders en het openbaar vervoer vanuit het hoogste gezag willen aanpakken.’ 

Parlementariër Sham Binda stelt, aldus de Communicatie Dienst Suriname, dat er is gesproken over de vervoersproblematiek in Suriname met betrekking tot bussen. ‘De president heeft gezegd dat we uiteindelijk vaker aan tafel gaan zitten en er wordt een commissie in het leven geroepen die steeds in overleg zal moeten gaan met de particuliere bushouders organisaties.’

President Santokhi is voorstander van een brede samenwerking tussen het publieke-en particuliere sector binnen het openbaar transportsysteem. ‘Laten wij werken met systemen die goed op elkaar zijn afgestemd. Wij moeten de discussie starten om ons openbaar vervoer zodanig te herstructureren dat de dienstverlening wordt verbeterd.’

Het staatshoofd heeft in gesprek met de PLO weer duidelijk gemaakt, dat de regering niets verdient aan de government take. De regering komt momenteel in met SRD 3 per liter brandstof. Om de samenleving te beschermen subsidieert de regering per maand SRD 120 miljoen op gasoline en diesel.

De regeringsleider heeft voorgesteld, dat de PLO op korte termijn zal zitten met de ministers van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT), Financiën en Planning en Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AW&J). Het ministerie van AW&J moet de bushouders bijstaan in proces van aanvraag van Covid-steun. Het subsidievraagstuk is op de agenda van de regering en moet behandeld worden in het Raad van Ministers (RVM). Met de Bankiersvereniging en TCT zal gekeken worden naar wat de mogelijkheden zijn voor het introduceren van een geautomatiseerd betaalsysteem. 

President Santokhi heeft benadrukt dat de PLO meer betrokkenheid zal krijgen in het formuleren van het nieuw transportbeleid.

error: Kopiëren mag niet!