Regering investeert per direct SRD 100 miljoen in aanpak wateroverlast

De aanhoudende regenval de afgelopen dagen heeft landelijk vele gebieden onder water gezet en een paar rivieren zijn buiten hun oevers getreden. De top van de coalitie kwam daarom in spoedvergadering dinsdag 27 april bijeen. Er is veel schade in diverse delen van het land aan vooral landbouwgewassen, maar ook huishoudens hebben materiële schade opgelopen.

De regering is onmiddellijk ingekomen door SRD 100 miljoen te reserveren om de gevolgen van de ontstane situatie op te vangen, aldus de Communicatie Dienst Suriname. 

Een ministerieel team onder leiding van minister van Openbare Werken Riad Nurmohamed, die tevens ad interim is voor Financiën, zal zich buigen over dit landelijk probleem. Terwijl de schade wordt opgemaakt bereiden de president en de vicepresident zich voor om naar de getroffen gebieden te trekken.

Het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS) heeft rapportages binnen van getroffen gebieden in Commewijne, Wanica, Saramacca en Nickerie. Ook in Marowijne, met name Albina, is wateroverlast gemeld.

In het Pamaaka gebied is de weg van Snesikondre naar LangaTabiki onbegaanbaar geworden waardoor het gebied onbereikbaar is. 

In alle districten zijn de districtscommissarissen met hun personeel bezig de schade op te vangen. Vooral de zandwegen en lozingen worden aangepakt.

De snelle afvoer van het water wordt bemoeilijkt, omdat sluizen en kanalen de afgelopen jaren slecht onderhouden zijn.

De minister van ROS heeft ondersteuning gevraagd aan lokale aannemers om materiaal en machines beschikbaar te stellen zodat de ergste noden in samenwerking met de overheid acuut opgelost kunnen worden.

Het NCCR (Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing) zal bij de directe uitvoering een cruciale rol spelen onder directieve van het ministerieel clusterteam.

error: Kopiëren mag niet!