President Santokhi: ‘Ik ben geschrokken van de recente Covid-cijfers’

‘Er moet een einde komen aan het onderbrengen van lockdown-overtreders op terrein Politie Academie, dat is geen straf’

‘Ik ben geschrokken van de meest recente Covid-cijfers die de regering vrijdag onder ogen kreeg in een overleg met het Outbreak Managementteam. We hebben alle varianten. Die varianten zijn anders dan het gewone Coronavirus en hun agressiviteit is nog niet geheel duidelijk. De situatie in het land is heel ernstig. Mensen begrijpen dat nog niet. We moeten leren omgaan met aan de ene kant de maatregelen en aan de andere kant normalisatie. Je kunt niet een markt sluiten, zonder een oplossing te zoeken voor hoe het volk aan voedsel komt. We gaan open markten creëren, bijvoorbeeld in de voetbalstadions, met inachtneming van de protocollen. De minister moet ook snel komen met goed beleid komen inzake quarantaine.’

Dat zei president Chandrikapersad Santokhi zaterdagochtend, 24 april, in gesprek met presentator Faried Pierkhan van het programma Kal Aaj Aur Kal op RBN TV.

‘Het leven wordt niet meer normaal’

‘Iedereen hoopt dat het leven weer een keertje normaal wordt. Maar, dat wordt het niet. We gaan naar het nieuwe normaal, een nieuwe stijl van leven. Mijn complimenten aan de wetenschap in de wereld, binnen een jaar zijn er al meerdere vaccins voorhanden. Iedere dag ontvangen we nieuwe informatie. Kinderen onder de 18 jaar worden niet besmet werd in eerste instantie gesteld, kinderen hoeven geen mondkapje. Nu blijkt dat kinderen wel besmet raken. Kortom, we krijgen steeds meer informatie en daaraan moeten we ons steeds aanpassen. Statistieken van het Outbreak Managementteam bevestigen de derde golf, op basis van internationale standaarden.’

‘Ik ben nog steeds herstellende van het virus’

President Santokhi ging kort in op zijn eigen ervaringen als Covid-19 patient.  ‘Ik ben op mijn jaardag, 3 februari Covid-vrij verklaard. We zijn drie maanden verder en ik ben nog steeds herstellende. Ik merk wat Covid met je doet. Er is veel aandacht aan wat gebeurt voor een Covid-besmetting en tijdens. Maar, we vergeten de periode erna. Het virus voert een oorlog in je lichaam. Al je weerstand-systemen voeren oorlog met het virus. Je moet enorm veel weerstand opbouwen. Ik eet gezond, ik beweeg veel. Ik ben vier kilo afgevallen in korte tijd. Je luchtwegen zijn aangetast, men ziet mij hoesten toch tijdens persconferenties. Neem rust, ga rusten om volledig te herstellen, maar daar kom ik niet aan toe. Ik voel me niet rustig.’

‘Ik heb nu geen vaccin nodig’

Santokhi heeft zich echter nog niet laten vaccineren. ‘Moet je het vaccin krijgen? Ja. Maar, hoeveel? Die vraag is voor mij nog niet beantwoord. Op een natuurlijke wijze heb ik weerstand kunnen ontwikkelen. Ik heb nu dan ook geen vaccin nodig. Maar, er moet goede informatie komen.’

‘Handhaving onze grootste zorg’

De president gaf tijdens het interview aan, dat handhaving de grootste zorg is bij de regering. ‘Handhaving is onze grootste zorg. We treffen zoveel maatregelen, maar we verwachten ook medewerking van de bevolking. De staat moet zorgen voor de handhaving, samen met het bedrijfsleven, de recreatieoorden, enzovoorts. Als leden van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven zich niet eraan houden, dan moet een bedrijf sluiten. Boetes moeten worden aangescherpt. Er moet een einde komen aan het overbrengen van overtreders van de avondklok en lockdown naar de Politie Academie. Ze vinden het leuk, en dat kan niet. Men moet gestraft worden.’

PK

error: Kopiëren mag niet!