Het mooiste moment voor Ivan Fernald

Ivan Christiaan Fernald is een Surinaamse politicus, voormalig sportman, onderwijzer en oud-minister van Defensie. Fernald is actief geweest in de taekwondo-sport in Suriname. Hij nam ook deel aan internationale wedstrijden en behaalde de gouden medaille tijdens de vierde Pan-Amerikaanse Taekwondo Kampioenschappen, die in 1984 in Suriname werden gehouden. In 1982 jaar werd hij docent aan het Instituut voor Middelbaar Economisch en Administratief Onderwijs (Imeao) en vanaf 1984 was hij daar directeur. Hij bleef in deze functie actief tot hij in 2005 namens de NPS werd voorgedragen als minister van Defensie in de regering Venetiaan-Sardjoe. Fernald werd op 1 september 2005 minister van Defensie. In zijn periode overzag hij onder andere de hulpoperatie na de overstromingen in het binnenland in het jaar 2006. Ook werd er duurzaam beleid geïnitieerd voor militairen, die hebben gevochten tijdens de Binnenlandse Oorlog. De defensiesamenwerking met onder andere de Verenigde Staten en Nederland werd versterkt in deze periode. Buitenlandse militairen werden in de gelegenheid gesteld om samen met Surinaamse militairen te traineren en expertise te wisselen met het Nationaal Leger. Tegen het eind van zijn bewindsperiode speelde Defensie onder Fernald een belangrijke rol bij de bergingsoperatie na het Blue-Wing vliegramp in het binnenland en het terugbrengen van orde en rust in Albina. Desgevraagd over het mooiste moment, stelt de voormalige minister dat hij een onderscheid kan maken tussen het persoonlijke en de momenten in de carrière.

Fernald ervaart het succes van zijn kinderen, die net als hun ouders ook aan taekwondo hebben gedaan, als bijzonder mooi. “Ik heb zelf ook goud behaald. Maar het moment waar je zoon een medaille behaalt, dat is wat anders. Dat ervaar je als iets bijzonders, een moment van blijdschap en trots. Maar natuurlijk, directeur worden op 28-jarige leeftijd van het Imeao en later minister zijn ook belangrijke momenten geweest. Alsook het uitkomen van mijn boek ‘Het roer moet om, actieplannen voor verbetering onderwijs’, in augustus 2020”, memoreert de voormalige minister. Fernald werd in augustus 2010 door toenmalig president Ronald Venetiaan gedecoreerd tot Grootofficier in de Orde van de Gele Ster voor zijn bewezen diensten.

error: Kopiëren mag niet!