Assemblee keurt Machtigingswet oprichting investeringsmaatschppij SNFIN goed

De Machtigingswet voor de oprichting van de nieuwe investeringsmaatschappij Suriname National & Foreign Investment n.v. (SNFIN) is donderdagavond door De Nationale Assemblee goedgekeurd met 30 stemmen voor en 14 tegen. De NDP en de BEP fracties stemden tegen het wetsvoorstel. 

Met deze machtigingswet gaat de regering nu richting de notaris om de oprichtingsakte van SNFIN te laten passeren. De behandeling van het wetsontwerp is niet zonder felle debatten gegaan. President Santokhi zei dat met SNFIN de regering nu het ‘vehikel’ heeft om ‘fresh capital’ binnen te halen voor projektinvesteringen in verschillende sectoren in het gehele land. 

De SNFIN is een privaatrechtelijke entiteit, waarin de Staat voor 100 procent aandeelhouder is. De aandelen zijn niet overdraagbaar zonder goedkeuring van De Nationale Assemblee. 

Volgens minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning is SNFIN geen financiële instelling conform de wet Bank- en Kredietwezen. 

De regering zal geen staatsgaranties verstrekken aan SNFIN. Ze zal ook geen eigendommen van de staat in onderpand geven. Bij de oprichting zal het maatschappelijk kapitaal SRD 1 miljoen zijn.  

Het aantrekken van investeerders c.q  kapitaal is een belangrijk hoofdonderdeel van het plan van de regering om Suriname uit de huidige diepe crisis te halen en geleidelijk aan verlichting te brengen voor het volk. 

SS

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: