Sint Vincent: ‘Lava uit krater vernietigt alles’

Op Sint Vincent is de vulkaan nu echt tot uitbarsting gekomen. De lava stroomt nu van de berg af. Eerder spoot de berg al lava, maar deze bleef in de krater. De vulkanische kracht is nu geïntensiveerd en de paniek is momenteel compleet.  Bij elke uitbarsting trilt de grond. Maandagmorgen kende het eiland weer zware erupties. Het eiland is door vrijkomende as helemaal bedekt. “Ik heb ademhalingsproblemen”, zegt een bewoner aan Dagblad Suriname. Ondertussen zijn ruim 16.000 personen geëvacueerd, melden plaatselijke media. Maar niet iedereen wil het eiland verlaten, terwijl de vulkaan bewezen heeft waar het toe in staat is. De huidige situatie wordt al vergeleken met de uitbarsting van 1902, waarbij maar liefst 1600 mensen het leven lieten. De rondvliegende as zorgt ook voor ademhalingsproblemen en het uitvallen van de stem. “Mijn stem is weg”, zegt een bewoner. “De lava is uit de krater en vernietigt alles op haar pad”, besluit een ooggetuige. 

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: