Pandit Nitin Jagbandhan over Navratri

Momenteel vasten de hindoe broeders en zusters

Secretaris van de Priesterraad Sanatan Dharm, Pandit Nitin Jagbandhan geeft het volgende mee over de periode waarin onze Hindoe broeders en zusters op verschillende wijze vasten.

In het Hindoeïsme, filosofie die de almachtige in verschillende vormen aanbid namelijk in mannelijke vorm maar ook in vrouwelijke vorm, kennen wij als moeder Durga in haar verschillende gedaantes. Navratri, nav wil zeggen negen, ratri betekent avond.  Het vasten is een belangrijk gegeven. Elke religie kent het vasten. Navratri is bij deze de gelegenheid om dus dan te gaan vasten. Het vasten houd verschillende moderniteiten in zo kennen wij vasten bij de christenen 40 dagen voor Paasdag, bij moslims is het ramadan. Het vasten is voor lichamelijke en spirituele reinheid. Zo vasten de hindoes ook. In het boek Moreel Ethische beschouwingen is aangekaart dat het Hindoeïsme een etalage kast is, waaruit je zelf als hindoe mag kiezen hoe jij de Almachtige wil dienen. Hetzelfde geldt voor het vasten, er zijn mensen die gedurende negen dagen en nachten namelijk niets eten en drinken, anderen drinken alleen water, of nuttigen alleen fruit,  of gebruiken alleen zoetigheden. De hindoe moet zeker wel veganist zijn, zonder gebruik van vis of vlees.

Negen nachten

Vanwege de numerologie, Ank Vidya, (ank betekent cijfer, vidya betekent wetenschap) is het grootste getal dat bestaat een 9.  Filosofisch bekeken is 10 minder dan negen. Een mooi voorbeeld ter illustratie is tafel van negen, 2 X 9 = 18, 1+8 =9, zo zijn de uitkomsten opgeteld steeds negen. De Vedas hebben hierover breedvoerig geschreven. Op basis van de Almanak kan het weleens voorkomen dat het acht of soms10 nachten zijn. Het zijn zaken die met natuur te maken hebben, bewegingen van hemellichamen

Navratri en Covid-19

“We kunnen er niet onderuit, de veiligheid van de mens staat centraal. Ook binnen het religieuze en spirituele. Navratri is een hoogtij periode waarbij alle mandirs normaliter vol waren.  Het is zwaar te verteren en pijnlijk. Aan de mandirs is doorgegeven om zich strikt te houden aan de protocollen”.  Volgens de pandit zijn de protocollen wel onduidelijk, hij ziet discrepantie. “Op basis van maatregelen 2, 3 en 6 is opmerkelijk dat de protocollen multi-interpretabel zijn. Als advies is gegeven aan de verenigingen en mandirs dan gaan we er zeker voor. Wij beroepen op maatregel drie, dat er niet tegelijkertijd 10 mensen aanwezig mogen zijn. Er worden geen lezingen gehouden. Men mag langskomen om persad te offeren, maar moet daarna gelijk naar huis. Meeste mandirs hebben besloten hun deuren toch te sluiten”.

“De saamhorigheid van geloofsgenoten, het niet bijeen kunnen komen is negatief te bejegenen. Wij zouden graag het normale hebben, dat wij ten alle tijden naar onze gebedshuizen kunnen en met elkaar kunnen, het gezamenlijk gebed heeft een andere dimentie. De mandir is multifunctioneel, het heeft ook en sociaal maatschappelijk karakter, wij bidden dat we snel uit deze situatie kunnen. Er zijn regels door de overheid vastgelegd en wij als geestelijke, religieuze leider dienen ons aan te houden”, aldus de pandit

Een Shubh Navratri toegewenst aan de gemeenschap namens Pandit Nitin Jagbandhan en directie en personeel van Dagblad Suriname.

Khoesiaal P.

error: Kopiëren mag niet!