PAHO/WHO schiet St. Vincent & The Grenadines te hulp

De Pan American Health Organization/World Health Organization (PAHO/WHO) zet zich in om de regering van St. Vincent & The Grenadines te ondersteunen na de uitbarstingen van de vulkaan La Soufriere, zo meldt de PAHO in een persbericht.

Na enkele dagen verhoogde seismische activiteit te hebben waargenomen, heeft St. Vincent & The Grenadines een rood alarm en evacuatiebevel uitgevaardigd voor bijna 20.000 mensen, die wonen in het noordelijke deel van het hoofdeiland St. Vincent, waar de vulkaan La Soufriere zich bevindt.

PAHO/WHO werkt via haar kantoor in het oosten van het Caribisch gebied, op Barbados, samen met de nationale autoriteiten van St. Vincent om kritieke behoeften te identificeren en ondersteunt het ministerie van Volksgezondheid met technisch advies over de handhaving van volksgezondheidsmaatregelen. Verder wordt er ondersteuning geboden in de vorm van zendingen met 150.000 medische maskers, andere persoonlijke beschermingsmiddelen (PPE), medische benodigdheden en testkits.

De PAHO/WHO heeft al 60.000 medische maskers, 7.000 ademhalingsmaskers en 6.000 jassen geleverd aan het Barbados Defense Force Emergency Medical Team, om een ​​mogelijke inzet van het lokale leger te ondersteunen bij het uitvoeren van noodhulpactiviteiten.

De National Emergency Management Operations (NEMO) van het land heeft gewaarschuwd voor zware asregen in gebieden rond de vulkaan, evenals voor gassen en vulkanische emissies, die wijzen op een sterkere seismische activiteit.

Verschillende commerciële cruiseschepen evacueren inwoners van St. Vincent naar de buureilanden St. Lucia, Grenada, Barbados en Antigua. Het evacuatieproces was moeilijk, omdat het zicht erg slecht is als gevolg van de asregen, melden rapporten. Sommige mensen worden ook geëvacueerd naar schuilplaatsen in veilige gebieden in St. Vincent & The Grenadines.

Evacuatie- en beschuttingsoperaties en verhogen echter het risico op verspreiding van het Covid-19 virus. Ambtenaren dienen Covid-19-vaccins toe en nemen PCR-testen af om actieve infecties te bepalen voordat zij faciliteiten betreden. St. Vincent & The Grenadines heeft van haar circa 110.000 inwoners, 1.766 Covid-19-gevallen geregistreerd sinds het begin van de pandemie.

De PAHO/WHO heeft momenteel twee stafleden op St. Vincent & The Grenadines en PAHO/WHO public health experts ​​klaar staan die meteen ingezet kunnen worden.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: