Minister Krishna Mathoera: ‘We zijn erg optimistisch over de samenwerking met Defensie Nederland’

Defensie verstrekt coöperatie met Nederland

Suriname en Nederland gaan de samenwerking op het gebied van defensie verstevigen. Defensie-minister Krishna Mathoera heeft vrijdag samen met haar Nederlandse collega Ank Bijleveld-Schouten een intentieverklaring getekend hiertoe. 

Minister Mathoera gaf aan, dat vrede en veiligheid erg belangrijk zijn en dat het leger daar een belangrijke bijdrage aan levert. ‘Wij willen een leger dat ondersteunend is aan de andere diensten, een die sterke organisatiekracht heeft en beschermend bezig. Samenwerken is heel erg belangrijk. Suriname maakt een crisisperiode mee en het is belangrijk dat wij het leger efficiënt maken. Ik ben heel erg blij, dat de Nederlandse minister hier is. Het overleg heeft geresulteerd in de intentieverklaring. Paraatheid en informatie kan je vergroten met samenwerking’, stele minister Mathoera. 

‘Nederland zal ons ook ondersteuning bieden met kennis en trainingen. Ook op het gebied van protocol, ceremonie en muziek. We zijn erg optimistisch over de samenwerking met Nederland’, gaf de bewindsvrouw aan. ‘Niet wij alleen, maar ook de regio moet veilig zijn.’ 

De minister Ank Bijleveld-Schouten gaf aan, dat Suriname en Nederland een gedeeld verleden hebben. ‘Het is belangrijk dat wij samenwerken en daarom zijn wij ingegaan op de uitnodiging.’

Nederland zal ondersteuning bieden op het gebied van opleidingen en kadervorming. De jungletrainingen worden weer opgestart. De trainingen worden betaald door Nederland. Minister Ank Bijleveld-Schouten stelde verder: ‘We hebben verkiezingen gehad in Nederland. Het Kabinet is demissionair, maar bevoegd om gewoon door te gaan. De nieuwe regering zal gewoon doorgaan met de intentieverklaring die getekend is. Ik kan niet zeggen over mij, maar de samenwerking gaat gewoon door.’

Nederland heeft vrijdag muziekinstrumenten overhandigd aan Suriname. Minister Ank Bijleveld-Schouten stelde, dat muziekinstrumenten van oudsher enorm belangrijk zijn in het militair gebeuren. Minister Mathoera bedankte haar hartelijk voor de geste en sprak ook bemoedigende woorden uit naar het militair kapel. De Nederlandse delegatie vertrekt zaterdag 10 april terug naar Nederland.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: