SWM zorgt voor schone durotanks

De directeur van de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM), Marlon Oosterling, zegt dat het bedrijf nu de service biedt, waarbij bezitters van durotanks deze door deskundigen kunnen laten reinigen. In dit geheel is voedseltechnoloog en microbioloog Ricky Stutgard eveneens betrokken, die na de werkzaamheden met zijn team zal controleren op microbiologische en chemische contaminaties. De service is nodig, omdat het onderhoud van durotanks vaak te wensen overlaat, merkt Oosterling op, terwijl hij benadrukt dat Stutgard de SWM zal bijstaan in dit traject.

“Niet hygiënische durotanks kunnen een bron van vuil, algen en bacteriën zijn met ziektes tot gevolg. Je loopt kans op een voedselinfectie als je het water drinkt”, licht Stutgard toe. “Het komt voor dat mensen hun durotank jarenlang niet wassen.” Burgers kunnen vanaf nu daar verandering in brengen. Stutgard vertelt jaren onderzoek te hebben gedaan met zijn studenten en ziet dit traject als een stimulans voor deze groep. “Zij hebben in de afgelopen jaren respectievelijk microbiologisch en chemisch onderzoek gedaan naar durotanks.” Oosterling laat weten dat het water goed is wanneer het water het station verlaat, maar dat er onderweg naar de consument ‘rare dingen kunnen gebeuren’. Beschadigde buizen die voor vervuiling zorgen, is een van de voorbeelden. Vaak krijgt SWM dan de schuld, vertelt de directeur. “Van salamanders, bekend als ‘kamrawentjes’, tot kikkers treffen mensen aan als ze het deksel van hun durotank afhalen”, merkt Oosterling op. In de praktijk komt het voor dat mensen dan roepen dat de slechte waterkwaliteit door SWM wordt geleverd. De directeur zegt hierover nadrukkelijk dat hij zich niet verschuilt achter alleen vervuilde durotanks, maar hij is zich ervan bewust dat er ook leidingen onder de grond lopen, die al langer dan 70 jaar niet zijn vervangen. Het bedrijf laat echter zien het probleem serieus te nemen door deze dienst te leveren.

Kosten

Van sociale instellingen zal geen geld worden gevraagd. Ziekenhuizen en verzorgingshuizen betalen niet, stelt de directeur van SWM. Het bedrag voor particulieren is afhankelijk van verschillende factoren. Een daarvan is de afmeting van de durotank. Ook de conditie hiervan speelt een rol. Vandaar dat de SWM de situatie eerst zal beoordelen via een inspectieploeg, waarna een offerte volgt. Deze werkwijze is nodig om te voorkomen dat achteraf het bedrijf de zwarte piet krijgt toegeschoven voor mankementen die er al waren, verduidelijkt Oosterling. Hij merkt hierbij nog op dat het verschil met andere personen, die ook durotanks schoonmaken, daarin ligt dat de SWM de eigen terreinleidingen schoonmaakt. De burger mag niet aan de meter komen en vanaf de meter wordt de leiding ook schoongespoten. “Dat is het verschil”, zegt Oosterling, die beaamt dat er nog een lange weg is te gaan. De directeur vult aan dat dit nieuwe concept door de president van het land, Chandrikapersad Santokhi, actief wordt gevolgd. 

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: