Minister Ramadhin: ‘Er is iets aan het broeien en er vinden besmettingen plaats’

Directeur Sukul: ‘We zijn aan de voet van een derde golf”

Minister van Volksgezondheid Amar Ramadhin zei woensdagmiddag tijdens een update persconferentie in de Congreshal, dat ‘er iets aan het broeien’ is. Hij presenteerde een serie zogenoemde slides waarmee hij aan de hand van diverse statistieken, cijfers, wilde aantonen hoeveel Covid-19 positief geteste personen er zijn, het aantal mensen dat aan het virus is overleden, welke leeftijdscategorien vooral zijn getroffen door het virus, et cetera. 

Ramadhin: ‘We hebben zorgen over het aantal Covid-19 positief geteste personen in maart en april. Mogelijk is een derde golf onderweg. De grootste groep is de leeftijdsklasse tussen 20 en 60 jaar die is getroffen door het virus. Juist deze groep toont keer en keer de maatregelen niet na te leven’, aldus Ramadhin. ‘Het aantal doden onder de groep 60+ is echter het hoogst. De genoemde groep, waar veelal personen niet zeer ziek worden door het virus, is wel een besmettingsgevaar voor de groep personen van boven de 60 jaar.’ 

Volgens de minister kunnen nu 10 geïnfecteerden zorgen voor 15 nieuwe geïnfecteerden en dat zou reden voor bezorgdheid zijn. ‘Er is iets aan het broeien’, zei Ramadhin.

Over de vaccinatiecampagne zei de minister, dat er tot begin april zo’n 27.760 personen zijn. ‘Maar, het zal nog even duren voordat we op ideale aantal zijn. We hebben ook niet voldoende vaccins nog in voorraad. 4.8% van de populatie was begin april gevaccineerd (1 dosis).

Een stijging in Guyana en Frans-Guyana van het aantal besmettingen is een risico voor Suriname. ‘Wij mogen best tevreden zijn met de situatie in Suriname en dat met de nieuwe maatregelen de situatie langer onder controle kan worden gehouden.’

Zijn directeur Rakesh Sukul ging in op de in het land geconstateerde buitenlandse Covid-varianten en bevestigde hetgeen minister Ramadhin eerder woensdag in gesprek met Dagblad Suriname had gezegd, dat er sprake is geweest van een cluster in februari en een cluster in maart, maar dat de personen binnen beide clusters meteen in isolatie waren geplaatst. Sukul: ‘We zijn wel bij de voet van een derde golf. En deze golf met de buitenlandse varianten zal zorgen voor meer doden. We kennen de beelden van Manaus en van het buitenland. We moeten voorkomen, dat zich dat hier gaat voordien.’

Maatregelen

Ramadhin kondigde weer Covid-maatregelen aan. De belangrijkste aanpassing zijn de tijden van de avondklok. Vanaf 8 april tot en met 21 april geldt de avondklok van maandag tot en met vrijdag van 20.00 uur tot 05.00 uur en op zaterdagen en zondagen van 18.00 uur tot 05.00 uur.

De minister gaf het dringend advies om thuis te blijven.

Verder blijven de algemene maatregelen van kracht, dat wil zeggen de 1.5 afstand in acht nemen, het dragen van een mond-/neuskapje en het goed wassen van de handen.

Verder blijft het verboden om te feesten, ook huisfeesten. Er wordt geen dispensatie voor verstrekt, zei Ramadhin, omdat het potentiële verspreiders zijn van het virus.

Markten mogen open blijven met inachtneming van de geldende protocollen.

Restaurants en andere gelegenheden mogen open blijven voor het bereiden, laten afhalen en bezorgen van eten. Afhaal en bezorging mag van maandag tot en met vrijdag tot 19.00 uur en levering tot 23.00 uur en op zaterdagen en zondagen mag tot 17.00 uur worden afgehaald en tot 23.00 uur worden afgehaald.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: