Newmont Suriname schenkt vacuümbiopsie-apparaat voor borstkankeronderzoek aan AZP

Newmont Suriname heeft dinsdag 6 april een vacuümbiopsie-apparaat geschonken aan het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) ten behoeve van het Mamma Centrum. In april 2018 werd dit centrum geopend. Dit meldt de Communicatie Dienst Suriname.

Al snel werd het gemis van stereotactische vacuümbiopsie duidelijk, nodig om te voorkomen dat Suriname vrouwen met borstkanker, dat met reguliere onderzoeksmogelijkheden niet vast te stellen is, naar het buitenland moeten voor onderzoek. Het is het laatste hulpmiddel in de keten van borstkankeronderzoek waarbij antwoord gegeven moet worden op de vraag of het wel of geen borstkanker is. Het is een low-frequency onderzoek, maar met een high-impact, hetgeen betekent dat het onderzoek in de frequentie laag is, maar de uitkomst zeer ingrijpend. 

‘Wel of geen borstonderzoek naar borstkanker en de behandeling die daaraan gekoppeld is, wel of niet amputeren van de borst, dat is waarover we praten’, zei Iswardath Thakoer, afdelingshoofd Radiologie binnen het AZP.

Shirley Sowma-Sumter, Director External Relations van Newmont Suriname, zei dankbaar en verheugd te zijn, dat het mijnbouwbedrijf een bijdrage kan leveren aan dit aspect van de medische zorg. ‘Voor Newmont is het ook van belang, dat we samenwerken met het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Dat doen wij op verschillende manieren en wij kijken uit naar uitbreiding van de samenwerking met het AZP.’

In oktober 2019 werd al een donatieverzoek gedaan bij Newmont voor een vacuümbiopsie-apparaat ter waarde van € 59.680. Het ziekenhuis kreeg al gauw goedkeuring van Newmont. Na een jaar werd het apparaat gekocht en uiteindelijk dinsdag 6 april officieel overhandigd aan het AZP.  

Het ziekenhuis is nu in staat om de volledige diagnostiek en de daaraan gekoppelde behandeling te doen om de beste uitslag voor de patiënt te garanderen.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: