Nationaal Archief van Suriname en Nederland zetten samenwerking voort

Het Nationaal Archief Suriname (NAS) en het Nationaal Archief Nederland (NAN) hebben woensdag met de ondertekening van een Memorandum of Understanding (MoU) in het NAS de archiefsamenwerking voortgezet voor de periode 2021- 2024.

Het MoU werd getekend in aanwezigheid van de ambassadeur van Nederland Henk van der Zwan, de directeur van het ministerie van Binnenlandse Zaken (BiZa), Mohammed N. Eskak, de directeur van het NAS, Rita Tjien Fooh, en de algemeen directeur van het NAN, Marens Engelhard en staf, waren virtueel aanwezig. Dit bericht het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De nationale archivaris zei, dat met voortzetting van de archiefsamenwerking grootse projecten kunnen worden uitgevoerd zoals de voortzetting van het digitaliseren van archieven in zowel Suriname als in Nederland, de professionalisering van het archiefkader van het NAS, wederzijdse ondersteuning bij projecten en activiteiten in en met betrekking tot de Caribische regio en andere landen en technische ondersteuning bij de uitbreiding van het archiefdepot van het NAS.

De BiZa-directeur stelde, dat de samenwerking Suriname, met name het ministerie van Binnenlandse zaken, de randvoorwaarden biedt om de doelstellingen waarvoor archieven bestemd zijn tot uiting te laten komen. Tevens krijgt het NAS ook de nodige handvatten aangereikt om als overheidsinstantie het werk te kunnen doen. 

De Nederlandse ambassadeur Van der Zwan zei intensivering van de samenwerking heel belangrijk te vinden en ‘het past in de prioriteiten van het Nederlands cultuurbeleid zoals dat is vastgesteld voor 2021 tot 2024’.

Van der Zwan: ‘Wij hebben ook twee doelstellingen daarbij. De eerste is ondersteuning van de aanwezigheid van Nederlandse kunst en cultuur in Suriname en het stimuleren van samenwerking tussen cultuurmakers in Suriname en in Nederland. Het tweede doel wat wij beogen te bereiken is het vergroten van bewustzijn en belang van het behoud van historisch materieel en immaterieel erfgoed onder meer door digitalisering van archieven’.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: