Mobiele tuinbakken voor seniorenburgers

Therapeutisch tuinieren is een pilotproject, waarbij  minder mobiele seniorenburgers die niet naar de tuin kunnen, via verrijdbare tuinbakken op hoge poten toch in staat gesteld worden om te kunnen blijven tuinieren. Met deze bakken, in totaal 10 stuks, hoeven seniorenburgers niet te bukken of door de knieën te gaan, vertelt Lilian Wiebers, voorzitter van ALL Chapter Paramaribo/Commewijne. Wiebers is de bedenker en initiatiefnemer van het project. “De verhoogde tuinbakken op wielen brengt de tuin naar de mensen toe.” De tuinbakken bieden voldoende ruimte om eventueel met een rolstoel bij te kunnen manoeuvreren. De mobiele tuinbak is als een recreatief en therapeutisch middel ontwikkeld tegen de eenzaamheid van seniorenburgers.

ALL Suriname maakt deel uit van het internationaal ALL-netwerk ‘Sisters Beyond Borders’. Wiebers wordt bij dit project ondersteund door de jongerenorganisatie en partner Stichting Sita (Self Awareness and Information Technology) van Rubia Berghout. Rotary Club Paramaribo Central met Wendy Slagveer-Ramautarsing sponsort en coördineert de documentaire van dit bijzonder project.

Het project stimuleert het welzijn van de seniorenburgers

De 10 verrijdbare tuinbakken zijn gemaakt voor Huize Ashiana (5) en Esther Stichting (5) Therapeutisch tuinieren voor seniorenburgers met een beperkte mobiliteit maakt dat de mensen zich gelukkig voelen en het houdt hun lichaam en geest gezond, laat Wiebers weten. “Tuinieren stimuleert de algehele conditie van het lichaam.”

Ook in het kader van de resocialisatie wijst de bedenker van het project op de win-win. “De tuinbakken zijn geproduceerd door gedetineerden van de Penitentiaire Inrichting Duisburg (PID), onder leiding van directeur Joyce Alfaisie.” In het kader van het resocialisatiebeleid van het ministerie van Justitie en Politie is hier ondersteuning aan gegeven. Door de productie van de tuinbakken krijgen mensen in detentie een kans om wat te verdienen en tegelijkertijd bij te dragen aan een sociaal project. Wiebers licht toe dat de gedetineerden een vak leren en na detentie hiermee kunnen doorgaan om economisch in de maatschappij te re-integreren. Zij ziet een kans op afname van strafbaar gedrag.

Een ander voordeel waar zij op wijst, is dat het project een intergenerationeel project is, waarbij jongeren en seniorenburgers samenwerken en vrije tijd met elkaar doorbrengen. Hierdoor is het uitgangspunt dat jongeren door de band met de senioren een blijvende ondersteuning voor de senioren zijn. Wiebers noemt dit een goede oplossing tegen de eenzaamheid van ouderen. Zij streeft daarom naar uitbreiding van dit project naar grotere groepen van tehuizen.

RB

error: Kopiëren mag niet!