Minister Ramadhin: ‘We zijn wat betreft vaccins bezig met China en Cuba’

Suriname heeft afgelopen vrijdag de eerste tranche van 24.000 AstraZeneca-vaccins ontvangen vanuit de zogenoemde Covax-faciliteit van de WHO/Paho (World Health Organization/Pan-American Health Organization). In totaal ontvangt Suriname zo’n 79.200 vaccins via Covax en naar verwachting arriveren de volgende twee tranches in de loop van april. Een partij van 1.000 doses AstraZeneca vaccins uit Barbados arriveerde al op donderdag 11 februari als eerste doses vaccins op de Johan Adolf Pengelluchthaven en 50.000 AstraZeneca-vaccins uit India zijn maandag 1 maart aangekomen. 

Het is niet bekend wanneer en van wie, uit welk land, de volgende ladingen vaccins naar Suriname komen. Cuba, China en Rusland zijn in beeld als mogelijke vaccin-verstrekkers.

In gesprek met Dagblad Suriname zegt minister Amar Ramadhin van Volksgezond, dat de regering ‘bezig is met Cuba en China’ om vaccins uit die landen binnen te halen. ‘Maar, het probleem met die twee landen is dat hun vaccins nog niet zijn goedgekeurd door de WHO.  We zijn dus bezig met die twee landen.’ Over de recent ontvangen eerste lading Covax-vaccins zegt de bewindsman: ‘De lading Covax-vaccins van AstraZeneca die we onlangs hebben gehad, die komen uit de productie-unit van Zuid-Korea (SK Bioscience).’

Medische Zending start binnenkort vaccineren in binnenland

Binnenkort gaat de vaccinatiecampagne van start in het binnenland. De Medische Zending speelt hierin een zeer belangrijke rol. Ramadhin: ‘De Medische Zending  gaat binnenkort beginnen met het vaccineren. Sowieso staat Brownsweg op de agenda voor 10 april. We zijn inmiddels zelf naar Drietabbetje geweest, Tapanahony, en ook daar wordt de Medische Zending nu getraind om het vaccin op een veilige manier toe te dienen. Tussen nu en ongeveer twee weken zal de Medische Zending ook echt actief het vaccin toedienen in het binnenland.’

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: