In de ban van de bosgeest, toen Suriname nog droomde

In de jaren zeventig, tijd van grote dromen over de ontwikkeling van Suriname, krijgt Derryck Ferrier de opdracht voor een grote bosinventarisatie in het binnenland ten behoeve van bosexploitatie die toen nog zorgvuldig geschiedde. Het is een nauwgezet en langdurig werk in het zelden betreden oerwoud. Hij formeert een ploeg mannen die het bos op hun duimpje kennen. Soms maandenlang achtereen blijven ze er en ‘baas Ferrie’ reist zoveel mogelijk weekends naar hen toe om mee de jungle in te gaan.

‘Onbevangen’ komt op een middag een tapir hun kamp ‘binnengewandeld’, later ontmoet hij een reuzen-miereneter, ook al zo onverstoorbaar. Maar dan wordt het menens. Op een middag is baas Ferrie te ver afgedwaald, zonder geweer, een van de mannen begeleidt hem terug en opeens staan ze oog in oog met een jaguar.

De scène die volgt is bloedstollend. ,,Ik zag de jaguar met uitgestrekte klauwen rakelings over mij heen scheren en werd misselijk van de weeïig zoete lijkenlucht van het dier.’’ Net op tijd heeft zijn metgezel hem naar de grond getrokken, anders was hij er geweest.

Terug in het kamp staat ’s nachts ‘een grote breedgeschouderde man met brede schouders’ hun hangmatten en eist de eer van de wonderbare redding op. De mannen weten: het is ‘de bosgeest’, alias Panaike. Er moeten hem plengoffers gebracht worden.  

Gelooft de schrijver er zelf in? Hij is de oudste zoon van wijlen oud-gouverneur en -president Johan Ferrier, oudere broer van schrijfster Cynthia McLeod en politica Kathleen Ferrier. Nederlandse journalisten (onder wie ondergetekende) liepen bij zijn Centrum voor Economisch en Sociaal-Wetenschappelijk Onderzoek aan de Flamboyantstraat in Paramaribo de deur plat voor rationele analyses van de Surinaamse politiek. Is hij ‘in de ban van de bosgeest’?

Ferrier laat het bekwaam in het midden. Na de ontmoeting met de jaguar is het boek een (soms omslachtig) relaas over de verdere belevenissen van de expeditieleden. We volgen de lotgevallen van Suriname via onafhankelijkheid, de coup van de sergeants, dictatuur en binnenlandse oorlog. De schrijver maakt terloops duidelijk welke enorme impact die buiten de hoofdstad heeft.

Dan ontmoet hij de weduwe van een metgezel uit het oerwoud. En opeens, na er jarenlang naar te hebben verlangd, hoort zij de stem van haar overleden man weer!  Is dan toch de bosgeest werkzaam?

John Jansen Van Galen   

Boekgegevens: Titel: In de ban van de bosgeest; Ontmoetingen met Panaike Auteur: Deryck J.H. Ferrier.  ISBN 978 99914 57 40 6, Prijs: SRD 275,= bestellingen via: [email protected].

Ook verkrijgbaar bij: Vaco Boekhandel, Carlo Jad Fonds (Grote Hofstraat 7) en Rappa’s Bieb.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: