Aanvallend Natio verslaat Aruba met 0-6

Natio, het Surinaams nationaal voetbalelftal, was zaterdagavond met   te sterk voor Aruba, onder leiding van bondscoach Stanley Menzo, in het IMG Academy Stadium in Bradenton, Florida (VS).  In opperbeste stemming, na de overtuigende winst van 3-0 op Cayman Islands woensdagavond, ging Natio de groene grasmat op voor haar tweede WK-kwalificatiewedstrijd – voor het WK te Qatar in 2022 – tegen Aruba.

Zaterdagmiddag werd nog bekend gemaakt door de Arubaanse Voetbal Bond, dat twee spelers van Aruba positief getest waren op Covid-19. Voordat zij vertrokken naar Florida moesten ook al twee spelers afhaken vanwege Covid. Desondanks kon de wedstrijd gespeeld worden.

De match werd overigens in de VS gespeeld en niet op Aruba, omdat Aruba niet beschikt over een door de FIFA goedgekeurd stadion. Het eiland bezet plaats 200 op de FIFA wereldranking lijst.

Er was een aantal Surinamers vanuit diverse steden in Florida naar het stadion gereisd in auto’s, met de Surinaamse vlag, om de wedstrijd te kunnen zien en het team toe te juichen.

Maar, door restricties mochten zij niet het stadion in. Toch waren zij in staat de wedstrijd vanaf een straatkant te kunnen zien en de spelers luid aan te moedigen. De wedstrijd kon alleen in het stadion worden bekeken door personen die van tevoren door Aruba, feitelijk de thuis spelende ploeg, waren doorgegeven.

Onder de Surinaamse supporters bevond zich ook de consul van Suriname in Miami, Florida, Marsha Renfurm, en uiteraard de onlangs herkozen voorzitter van de Surinaamse Voetbal Bond, John Krishnadath. Bij de tv-beelden ging overigens de regie in de fout door bij aanvang van de match bij het afspelen van beide volksliederen de verkeerde teams in beeld te brengen…..

Eerste helft

Al in de eerste paar minuten bereikte een weer fris aanvallend spelend Natio met dreigend spel de goal van Aruba. In de 8e minuut al een eerste hoekschop voor Natio. Na een mooie voorzet vanaf rechts van Damil Dankerlui (FC Groningen) schoot Gleofilo Vlijter (Beitar Jeruzalem, Israël) rond de tiende minuut de bal net naast het Arubaanse doel. Een paar minuten later kopte Vlijter de bal net over het doel van Aruba. Vooral vanaf rechts wist Natio met regelmaat het zestien meter gebied voor het doel van Aruba te bereiken.

Het eerste kwartier van de wedstrijd wist Aruba slechts eenmaal de helft van Natio te bereiken.

In de eerste 20 minuten kreeg een sterk aanvallend Natio al vier corners, maar die konden niet worden verzilverd. Een in gekopte bal belandde achter de krijtlijn van het Arubaanse doel, maar moest worden afgekeurd vanwege buitenspel.

Nigel Hasselbaink (Hapoel Bnei Sachnin, Israël) wist het doel in de 20e wel te treffen met een mooi schot in de uiterste rechtse hoek van het doel van Aruba, dankzij knap voorwerk van Diego Biseswar (Apollon Limasol, Griekenland) en Kelvin Leerdam (Seattle Sounders FC, VS): 0-1.

Ryan Donk leek de 0-2 rond de 29e minuut te maken met zijn borst, na een corner, maar het doelpunt werd officieel toegeschreven aan Francois Croes (SV Estrella, Aruba) van Aruba. Twaalf minuten later was het raak door een mooi strak schot van Hasselbaink: 0-3.

Natio had de eerste helft kunnen afsluiten met een hoger doelsaldo, maar het bleef ondanks de vele goede kansen, vooral van Vlijter en voorbereidend werk van Florian Jozefzoon (Rotherham United FC, Engeland), bij drie treffers, waarvan een dus een eigen goal van Aruba.

Tweede helft – De lat van het Arubaanse doel zit Hasselbaink in de weg, maar maakt toch zijn hattrick

De tweede helft was het weer Natio dat aanvallend spel liet zien en al in de 47e minuut een schot op doelman Eric Abdul (SV Dakota, Aruba) van Aruba afvuurde. Nog geen twee minuten later werd Hasselbaink onderuit gehaald in het strafschopgebied. De penalty werd echter niet door hem benut, de bal ketste af op de lat van het doel van Aruba. Enkele minuten later schoot hij de bal weer tegen de lat van het Arubaanse doel. Maar, iets daarna was ‘het geluk’ wel aan zijn zijde en wist hij weer te scoren met een hard strak schot, een hattrick dus voor Hasselbaink: 0-4.

In de 70e minuut wist Jozefzoon Abdul te passeren na een mooie door gekopte bal van Myenty Abena (Slovan Bratislava, Slowakije): 0-5. Nog geen twee minuten later wist Roland Alberg van Hyderabad FC (India, gehuurd van Roda JC) de 0-6 te maken met een mooi schot van grote afstand.

Aruba werd ook in de tweede helft weggespeeld. De Arubanen wisten nauwelijks de middellijn voorbij te komen, laat staan een schot af te vuren op de Surinaamse keeper Warner Hahn (RSC Anderlecht, België).