Ingenieur Mungra wijst op voordelen en vraagtekens waterstofcentrale

Voor ingenieur Dharm Mungra is het een goede zet dat met het Deense bedrijf Hybrid Power System Group (HPSG), een overeenkomst is getekend voor de bouw van een waterstofcentrale in Suriname. Mungra noemt Denemarken een voorbeeld wanneer het gaat om hernieuwbare energiebronnen. “Denemarken wil binnen 10 jaar overgaan tot vervanging van fossiele brandstoffen.” Volgens Mungra bekijkt het land verschillende technologieën om deze stap mogelijk te maken. Het bedrijf zelf kent de ingenieur niet.

De capaciteit voor waterstof die men wil installeren, is blijkbaar heel groot en het overtollige moet je opslaan. “De opslag van stroom is heel duur en dan kan je liever andere zaken opslaan waarmee je stroom kan opwekken.”  Mungra verduidelijkt dat hij zich dus kan voorstellen dat voor de opslag van waterstof wordt gekozen. Toch heeft Mungra vraagtekens wanneer hij hoort dat men 100 bussen wil schenken en commissariaten wil bouwen. “Als je 1 miljard gaat investeren, wat betekenen de cadeautjes?” Hij zegt op dit punt wel wat argwanend te zijn. De ingenieur probeert het verband tussen de omvang van het te investeren bedrag en de cadeautjes aan de ene kant nog te doorgronden wanneer aan de andere kant gezegd wordt dat de winst zal worden gedeeld. “Dat kan ik bijna niet geloven en lijkt het mij meer dan filantropisch.” Het is voor Mungra dan ook logischer als bekend is hoe het partnership met het bedrijf eruitziet. Toch ziet Mungra ook kansen. “We moeten blij zijn met de ontwikkeling mee te kunnen gaan”, aldus Mungra.

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: